Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017

Τώρα ζητείται η υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών και στη Λάρισα

Μετά την κοινωνία της Πάτρας όπου μέσω κυρίως του Δήμου ζητά την υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών στην
πόλη, προχθές ήρθε να προστεθεί με το ίδιο αίτημα και η Λάρισα. Αυτό έγινε προχθές μέσω ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής Λάρισας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ζητώντας την υπογειοποίηση ή μετατόπιση των γραμμών.
Όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε εδώ παρουσιάζεται το φαινόμενο "ντόμινο" όπου η μία πόλη μετά την άλλη ζητά οι σιδηροδρομικές γραμμές να μην διασχίζουν επίγεια ένα αστικό ιστό, καθώς στηρίζονται κυρίως στα ατυχήματα που συμβαίνουν σε αφύλακτες ή σε ισόπεδες διαβάσεις.
Ο κ.Μπαργιώτας ζητά μάλιστα "μέχρι να γίνει η υπογείωση ή μετατόπιση των γραμμών πως θα εξασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση των τρένων μέσα από την πόλη, αν θα ληφθούν άμεσα μέτρα και ποια" και όπως αναφέρει στην ερώτηση που κατατέθηκε και όπως αναφέρει στο κείμενο της ερώτησης "χρόνιο αίτημα σύσσωμης της κοινωνίας της Λάρισας αποτελεί η υπογείωση ή η μετατόπιση των σιδηροδρομικών γραμμών του ΟΣΕ, που αποτελούν κίνδυνο, καθώς διαπερνούν το κέντρο της πόλης, κόβοντάς την κυριολεκτικά στη μέση. Το αποτέλεσμα είναι να σημειώνονται συχνά ατυχήματα στις ράγες, σε αφύλακτες και φυλασσόμενες διαβάσεις, όπως και σε μέρη που δεν υπάρχουν διαβάσεις, εκ των οποίων πολλά είναι θανατηφόρα. Προ ημερών διερχόμενη αμαξοστοιχία παρέσυρε και σκότωσε ένα 12χρονο αγόρι, ενώ προ δύο εβδομάδων έπαθε ηλεκτροπληξία και εγκαύματα ένας 15χρονος. Το πρόβλημα εντοπίζεται τόσο στις απαρχαιωμένες ισόπεδες διαβάσεις όσο και στις αφύλακτες πρακτικά ανοικτές σιδηροδρομικές γραμμές εντός του αστικού ιστού.
Το μέγεθος και η οξύτητα του προβλήματος έχουν πολλάκις και μετ’ επιτάσεως αναδειχτεί από τους τοπικούς φορείς. Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις των κυβερνήσεων ότι θα γίνουν οι σχετικές μελέτες, ουδεμία ενέργεια υπήρξε, με την επίκληση υψηλού κόστους. Η αδράνεια πλέον κοστίζει ανθρώπινες ζωές» αναφέρεται στην ερώτηση του βουλευτή.
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην απάντηση που θα δώσει το Υπουργείο Υποδομών (είτε ο ΟΣΕ ως διαχειριστής της υποδομής) καθώς το πρόβληματα των πολλών διαβάσεων που σε πολλές περιπτώσεις είναι αφύλακτες επιφυλάσσει αρκετά δυστυχήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στο τμήμα από τον Πειραιά μέχρι το Μενίδι υπάρχουν δεκάδες τέτοιες διαβάσεις που έχουν ανοιχθεί συνήθως με πρωτοβουλία των κατά τόπους Δήμων.
Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.