Θέλουν να βάλουν τέλος στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις- Σοκ από το αίτημα να καταβάλλεται το 60% της σύνταξης μέχρι την ηλικία των 65 - Διαψεύδουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας - Να αποφασιστούν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου οι αλλαγές θέλουν οι δανειστές.
Λίγο μετά τις 21:30 τελείωσε η μαραθώνια συνάντηση του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Έτσι, «άρχισαν τα όργανα» για την εφαρμογή των τελευταίων από τα προαπαιτούμενα του Οκτωβρίου, την καταγραφή των πρώτων από τα προαπαιτούμενα του Νοεμβρίου και, ιδίως, τις αλλαγές σε τράπεζες, πλειστηριασμούς και «κόκκινα» δάνεια.
Υπάρχει διάθεση προσέγγισης για να προλάβουμε να κλείσουμε ως το Σάββατο συμφωνία που θα επικυρωθεί Κυριακή ή Δευτέρα από το EWG, κάτι που θα είχε και θετική επίδραση στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μετά το τέλος της συνάντησης.
Ο κ. Σταθάκης δεν διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει όρια προστασίας από πλειστηριασμούς στα 180.000 έως 200.000 ευρώ αξία ακινήτου έναντι 120.000 που έχουν ζητήσει οι δανειστές.
Όπως σημειώθηκε, τα μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν μετά το EWG της Δευτέρας.
Το Ασφαλιστικό σε ξεχωριστή σύσκεψη
Στο ίδιο ξενοδοχείο πραγματοποιήθε σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με κλιμάκια των θεσμών, όπου στο τραπέζι μπήκε πρώτο-πρώτο το Ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν συνυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να παίρνουν το 60% όσοι βγαίνουν πριν τα 65 έτη και αφού τα συμπληρώσουν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.
Ενα πολύ σημαντικό σημείο προς διευκρίνιση είναι αν η απαίτηση των δανειστών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξής τους όσοι είναι μικρότεροι των 65 ετών αφορά και τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και όσους έχουν αναπηρικές συντάξεις, χηρείας κλπ.
Ζητούν επίσης να μείνει μόνο ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους τους Έλληνες και ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το κουαρτέτο θα μείνει στην Αθήνα πάνω από 3 μέρες και δεν αναμένεται να αποχωρήσουν αν δεν κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, μέχρι την Δευτερα.
Στη φωτογραφία η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία εκπροσωπεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα πλέον ως προς το κλείσιμο των προαπαιτουμένων του πρώτου πακέτου, αλλά και των εκκρεμοτήτων για τις τράπεζες. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.
Το παζάρι στις ολιγοήμερες διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του «κουαρτέτου» στην Αθήνα, θα αφορά και στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, με όλες τις επικείμενες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά, στις οποίες θα βασιστεί ο προϋπολογισμός του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2016-2019.
Εντός της εβδομάδας πάντως, θα πρέπει να κλείσουν:
- το νέο καθεστώς προστασίας της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς. Κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι Αθήνα και δανειστές είναι κοντά ως προς τα εισοδηματικά κριτήρια και την αντικειμενική αξία. Ωστόσο ανοιχτό παραμένει το θέμα των ετών προστασίας. Τους ξένους ελεγκτές ενοχλεί πως η σημερινή κατάσταση επιτρέπει σε κάποιον να πληρώνει επί 20 χρόνια κάτι «έναντι» του 80% της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου.
- η ρύθμιση των 100 δόσεων. Παρατηρείται προσέγγιση και κυβερνητική πηγή διευκρινίζει πως δεν πρόκειται να υπάρξει «ξήλωμα» των 100 δόσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο για σταδιακή μείωση του χρόνου απώλειας της ρύθμισης, αρχικά στις 20 και εν συνεχεία στις 10 ημέρες αντί της επόμενης ημέρας ενός νέου ληξιπρόθεσμου χρέους. Παράλληλα –και αυτό είναι θετικό- εξετάζεται η δυνατότητα ρύθμισης με 12 δόσεις και για μη ληξιπρόθεσμες οφειλές μέσω ΤΑΧΙS.
- συμφωνία διαφαίνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει η κυβέρνηση για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Τα ισοδύναμα σχεδιάζεται να προέλθουν από την φορολόγηση του στοιχηματισμού.
Στα εκκρεμή ζητήματα, εκτός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, των ισοδυνάνων μέτρων για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση και των αλλαγών στις 100 δόσεις, περιλαμβάνεται και η τιμολόγηση των φαρμάκων.
Επιπλέον, πρέπει να νομοθετηθεί σειρά μέτρων για τον τραπεζικό τομέα. Σε αυτά οι πιστωτές ζητούν να συμπεριληφθούν η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και πρόβλεψη για μελλοντική μεταβίβαση των μετοχών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες στο νέο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το Eurogroup, δήλωσε πως ο κ. Τσακαλώτος τους διαβεβαίωσε ότι τα προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν εντός της εβδομάδας και «αν όλα πάνε καλά θα δοθούν» όχι μόνο τα 10 δισ. για τις τράπεζες, αλλά και τα 2 δισ. ευρώ της δόσης.
Από την άλλη, παρότι έως προχτές ακόμα ο επικεφαλής του ESM, κ. Κλάους Ρέγκλινγκ, έδινε το «καρότο» της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, εχθές άλλαξε στάση και υποστήριξε ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για την επόμενη δεκαετία, δεν χρειάζεται ονομαστικό «κούρεμα» και ότι η Ελλάδα παραμένει «ειδική περίπτωση».
του Κωστή Πλάντζου
newsmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.