Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Δικαίωση συνταξιούχου από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Παίρνει… πίσω Δώρα και μειώσεις ύψους 11.184,57 ευρώ

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΙΛΟΤΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ
Αποφάσεις υπέρ των συνταξιούχων που φέρνουν αναδρομικά πολλών
χιλιάδων ευρώ από την κατάργηση των Δώρων στις συντάξεις καθώς και από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στο άθροισμα συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ αρχίζουν πλέον να εκδίδουν τα δικαστήρια επί ατομικών προσφυγών δικαιώνοντας όσους είχαν διεκδικήσει πίσω τις περικοπές αυτές πριν από 3, 4 και 5 χρόνια!

Η πρώτη μιας σειράς τέτοιων δικαστικών αποφάσεων που αναμένονται με αυξανόμενο ρυθμό στο επόμενο διάστημα βγήκε από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και δικαίωσε τον συνταξιούχο Οδυσσέα Τσολογιάννη με επιστροφή Δώρων και μειώσεων ύψους 11.184,57 ευρώ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Ο συνταξιούχος Οδ. Τσολογιάννης, που όπως φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για επιστροφή παράνομων μειώσεων σε εκατομμύρια συνταξιούχους, αποκάλυψε σε συνομιλία του με τον Ελεύθερο Τύπο ότι έχει έτοιμες άλλες πέντε αγωγές κατά του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) και διεκδικεί άλλα 9.487 ευρώ, για το διάστημα από 1ης/9/2015 μέχρι 30/9/2018.

Συνεχίζει τον αγώνα

Οι νέες αγωγές αφορούν αναδρομικά από κύρια και επικουρική σύνταξη για τις μειώσεις που συνεχίζουν να επιβάλλουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, παρότι υπάρχει απόφαση που ζητά από τα Ταμεία να επιστρέψουν αυτά που του κράτησαν από το 2013 ως το 2015.

Ο κ. Τσολογιάννης είναι πατέρας πέντε παιδιών. Για την επίμαχη απόφαση μας λέει: «Εκανα προσφυγή κατά των άδικων μειώσεων πριν βγουν οι αποφάσεις του ΣτΕ περί αντισυνταγματικότητας των νόμων. Διεκδικούσα 25.000 ευρώ, αλλά το δικαστήριο με δικαίωσε για 11.184 ευρώ ύστερα από αναιτιολόγητο επιμερισμό των περικοπών που επικαλέστηκε ο ΕΦΚΑ. Συνεχίζω με νέες αγωγές για άλλα 9.487 ευρώ που αδίκως περικόπηκαν από τη σύνταξή μου. Παροτρύνω και άλλους συνταξιούχους που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη να το πράξουν».

Η προσφυγή του στη Δικαιοσύνη για την ακύρωση των περικοπών ήταν από τις πρώτες που έγιναν το 2012 και το 2013. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ήρθε μετέπειτα (Ιούνιος 2015) και είπε ότι οι περικοπές που είχε όχι μόνον ο κ. Τσολογιάννης αλλά και εκατομμύρια συνταξιούχοι ήταν αντισυνταγματικές.

Η Πολιτεία και η κυβέρνηση όμως δεν εφάρμοσαν τις αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά έφεραν και το νόμο Κατρούγκαλου που οδήγησε σε επανυπολογισμό συντάξεων και με νέες περικοπές να επικρέμανται από 1ης/1/2019. Τα δικαστήρια πατούν φρένο στις αλλεπάλληλες περικοπές και η απόφαση του κ. Τσολογιάννη ανατρέπει πολλά από όσα θεωρούνταν δεδομένα.

Τι αφορά…

Η απόφαση που έβγαλε υπέρ του το Δικαστήριο τον δικαιώνει με την επιστροφή ποσού ύψους 11.184,57 ευρώ που αντιστοιχεί, μαζί με τους τόκους, στην επιστροφή Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας, για το διάστημα από 1ης/1/2012 ως και 23/7/2015, σε κύρια και επικουρική σύνταξη καθώς και στην αναδρομική επιστροφή της μείωσης που επιβλήθηκε με το νόμο 4093 σε άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ, για συνολικό διάστημα 3,5 ετών!

Η επιστροφή που επιδίκασε το Δικαστήριο αφορά ποσό ύψους 6.589,30 ευρώ που πρέπει να πληρώσει ο ΕΦΚΑ για την κατάργηση Δώρων και μειώσεις νόμου 4093 από την κύρια σύνταξη για το διάστημα από 1ης/1/2013 έως 23/7/2015 και άλλα 4.445,27 ευρώ από τα Δώρα που κόπηκαν και από μειώσεις νόμου 4093 στην επικουρική σύνταξη, για το διάστημα από 1ης/1/2012 ως 23/7/2015.

Η υπ’ αριθμόν 3037/2018 δικαστική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (την οποία δημοσιεύουμε ολόκληρη με τις 28 σελίδες) πατάει στην απόφαση που είχε εκδώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργηση των Δώρων από τις συντάξεις που είχε ψηφιστεί στους μνημονιακούς νόμους 4093 και 4051 του 2012.

Η απόφαση του ΣτΕ ακύρωνε και τις περικοπές συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ, όμως η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν εφάρμοσε καμία και αντίθετα ψήφισε πρόσθετες μειώσεις με το νόμο Κατρούγκαλου, συμπεριλαμβάνοντας τα χρωστούμενα στους συνταξιούχους στις προσωπικές διαφορές που βγάζει ο επανυπολογισμός των συντάξεων!

Παρότι όμως η κυβέρνηση δεν επέστρεψε ούτε σεντ, φαίνεται ότι τώρα και επί ατομικών ή ομαδικών προσφυγών συνταξιούχων θα αναγκαστούν να επιστρέψουν τα Δώρα τα Ταμεία, εν προκειμένω ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ.

Μεσολαβεί Εφετείο

Οσοι δικαιώνονται πρωτοδίκως, όπως δείχνει η σχετική απόφαση, έχουν κερδίσει κατά το ήμισυ την επιστροφή των αναδρομικών από Δώρα που κόπηκαν. Απομένει, όπως εξήγησαν δικηγόροι επί ασφαλιστικών θεμάτων στον «Ε.Τ.», η δικαίωσή τους και στο Εφετείο, όπου θεωρείται βέβαιο ότι θα προσφύγουν τα Ταμεία.
Ηδη, ο ΕΦΚΑ προσέφυγε στο Εφετείο, όπως μας εξηγεί ο κ. Τσολογιάννης, για να μην πληρώσει αυτά που επιδίκασε η πρωτόδικη απόφαση.

Αν λοιπόν η μάχη κερδηθεί για τους συνταξιούχους και στο Εφετείο (όπου θα προσφύγουν ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, επιδιώκοντας να προσβάλουν τέτοιες αποφάσεις), τότε τα Ταμεία υποχρεώνονται σε άμεση επιστροφή των χρημάτων, χωρίς να προηγηθεί καμία νομοθετική πράξη ή υπουργική απόφαση!
Το κλειδί για τα αναδρομικά και για επαναχορήγηση 13ης και 14ης σύνταξης

Το μυστικό των αναδρομικών έγκειται στο γεγονός ότι τα δικαστήρια αξιοποιούν την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων πάνω από τα 1.000 ευρώ και την κατάργηση των Δώρων και δικαιώνουν πια συνταξιούχους επί ατομικών προσφυγών!

Πάνω στην απόφαση του ΣτΕ μπορούν να στηριχθούν όσοι δεν είχαν κάνει προσφυγές πριν από τις 11/6/2016 και επιθυμούν ακόμη και σήμερα να διεκδικήσουν επιστροφή αναδρομικών από 11/6/2016 και μετά.

Ο κ. Τσολογιάννης είχε κάνει προσφυγή πριν από τις 11/6/2016 που βγήκε η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των περικοπών και παίρνει αναδρομικά από το 2013, διότι το ΣτΕ είπε ότι όσοι είχαν ήδη πάει στα δικαστήρια δικαιούνται και αναδρομικά από την ημερομηνία προσφυγής τους, ενώ όσοι δεν προσέφυγαν δικαιούνται πρώτον διακοπή των μειώσεων και αναδρομικά από 11/6/2016 και μετά.

Επαναχορήγηση

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης δεν υπεισέρχεται στην οριστική επαναχορήγηση των Δώρων, από εδώ και πέρα, αλλά μόνον στα αναδρομικά.

Οπως εξήγησαν νομικοί επί των ασφαλιστικών ζητημάτων στον Ελεύθερο Τύπο, θα πρέπει να επανακριθεί σε ανώτατο βαθμό αν οι εν λόγω περικοπές είναι συνταγματικές ή όχι και με τους νόμους που επακολούθησαν με το τρίτο Μνημόνιο που υπογράφηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 14 Αυγούστου του 2015 με το νόμο 4336/2015. Η καρδιά του τρίτου Μνημονίου είναι ο νόμος Κατροούγκαλου (ν. 4387/2016) και το νέο σύστημα υπολογισμού νέων και επανυπολογισμού παλαιών συντάξεων, χωρίς την προσθήκη των Δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους, καθότι οι παροχές αυτές είχαν καταργηθεί με τους νόμους 4093 και 4051 του 2012.

Από τη στιγμή όμως που τα δικαστήρια επαναφέρουν τις παροχές αυτές για το διάστημα από την κατάργησή τους μέχρι την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, όπως προβλέπει και η πρώτη απόφαση που δικαιώνει συνταξιούχο της Θεσσαλονίκης, αυτό που θα κρίνει αν θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά τα Δώρα στις συντάξεις είναι η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το αν είναι συνταγματικές ή αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις που επέφερε μετά το τρίτο Μνημόνιο ο νόμος Κατρούγκαλου.
Υπενθυμίζεται ότι διαρροές περί επικείμενης αντισυνταγματικότητας του νόμου 4387/2016 υπήρξαν μόνον ως προς τις επιβαλλόμενες εισφορές σύνταξης για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε ποσοστό 20% του εισοδήματος, ενώ εκκρεμεί η απόφαση για το αν είναι αντισυνταγματικές και οι μειώσεις που προκαλούνται στις νέες συντάξεις με τον τρόπο που τις υπολογίζει ο ίδιος νόμος, και τις επανυπολογίζει για τους παλιούς συνταξιούχους, χωρίς την καταβολή Δώρων.

Υπολογισμοί για τα 7,5 δισ.

Το ΣτΕ αναδεικνύεται δηλαδή σε κλειδί για την επιστροφή αναδρομικών σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, από το 2013 και μετά, είτε πρόκειται για Δώρα είτε για περικοπές πάνω από τα 1.000 ευρώ.
Η ΕΝΥΠΕΚ του καθηγητή Αλ. Μητρόπουλου είχε αναλύσει τι και πόσα μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι μετά την απόφαση του ΣτΕ του Ιουνίου του 2015. Σήμερα φαίνεται ότι οι πρωτόδικες αποφάσεις δικαιώνουν όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια. Το δε εκτιμώμενο κόστος, αν υποτεθεί ότι επιστρέφονται όλα τα ποσά σε όλους τους συνταξιούχους, ξεπερνά τα 7,5 δισ. ευρώ.
Σε ατομικές διεκδικήσεις, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς τα Ταμεία, αν έχουν εις βάρος τους τελεσίδικες αποφάσεις, πληρώνουν αναγκαστικά τα αναδρομικά στο σύνολό τους.

Τι κέρδισε, τι μπορούν να πάρουν και άλλοι

  • Επιστροφή Δώρου Χριστουγέννων 400 ευρώ στην κύρια σύνταξη.
  • Επιστροφή Δώρου Χριστουγέννων ίσου με μία μηνιαία επικουρική σύνταξη.
  • Επιστροφή Δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας 400 ευρώ στην κύρια σύνταξη.
  • Επιστροφή Δώρου Πάσχα και επιδόματος αδείας ίσου με μία μηνιαία επικουρική σύνταξη.
  • Επιστροφή μηνιαίων μειώσεων άνω των 1.000 ευρώ σε κύρια και επικουρική σύνταξη από 1ης/1/2013.
eleftherostypos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.