Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Συνάντηση αντιπροσωπείας Σιδηροδρομικών με τον Δήμαρχο Πατρέων, τον Περιφερειάρχη και τον Αναπληρωτή Γενικό Περιφερειάρχη Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο Πατρέων κ. Πελετιδη. 

Αρχικά ο συνάδελφος Ταβουλαρης Αντώνης (Εκπρόσωπος του Πελοποννησιακού στην Πάτρα και μέλος του εργατικού Κέντρου Πάτρας) ανέλυσε τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας και εξέφρασε την ανησυχία του ότι τα έργα στον κεντρικό


άξονα Κιάτου-Πάτρας θα προκαλέσει το κλείσιμο του προαστιακού στη Πάτρα. Έκανε επίσης αναφορά στην επέκταση της γραμμής προς Δυτική Αχαΐα. 

Ο πρόεδρος του Πελοποννησιακού Ανδρέας Λεχουριτης τόνισε ότι ανησυχούμε σαν σιδηροδρομικοί επειδή όταν κλείνει για κάποιο λόγο μια γραμμή, δεν ανοίγει ξανά. Τόνισε επίσης ότι το τραίνο πρέπει να φτάσει σύντομα στην Κάτω Αχαγια και επισήμανε την χρησιμότητα του προαστιακού, καθώς αυτός εξυπηρετεί χιλιάδες κόσμου. 

Ο Γεράσιμος Μαυραντωνης (ταμίας του Πελοποννησιακού) ζήτησε από τον δήμαρχο την συμπαράταξη του Δήμου στην επιθυμία των σιδηροδρομικών για την λειτουργία του τραίνου στην Αχαΐα. 
Το μέλος ΣΤΑ, μηχανοδηγός Παρασκευόπουλος Αντώνης, είπε ότι ο κόσμος της Πάτρας στήριξε το τραίνο, παρά τις αντιδράσεις. Ζήτησε να παραμείνει ο προαστιακός σε λειτουργία παράλληλα με τα έργα του κεντρικού άξονα. Ζήτησε να μπουν στέγαστρα στις στάσεις και μίλησε για την επέκταση προς τα Αραχωβιτικα. 

Ο Γραμματέας του Πελοποννησιακού Κόκλας Χαράλαμπος τόνισε ότι το τραίνο είναι ένα μέσο οικολογικό που βοηθά στην ανάπτυξη της Πάτρας. Είναι επίσης λαϊκό μέσο λόγω φτηνού εισιτηρίου και η λειτουργία του είναι ζήτημα πνοής για την πόλη. 

Το μέλος του ΔΣ Πηλιος Σταύρος, επισήμανε πως πιστεύουμε σε έναν ενιαίο σιδηρόδρομο και τόνισε την σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Επιπλέον, ζητήθηκε από τον Δήμο να φροντίσει για την καθαριότητα και την συντήρηση των αποθηκών του ΟΣΕ (των οποίων την εκμετάλλευση διεκδικεί). Προτάθηκε τέλος, η σύνδεση του σιδηροδρόμου με την βιομηχανική ζώνη. 
Σύντομες τοποθετήσεις έκαναν και τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΠΕ Γενιδουνιας Κώστας και Θανασιάς Παύλος. 

Ο Δήμαρχος κύριος Πελετιδης απάντησε ότι το τραίνο είναι απαραίτητο για την πόλη, πρόσθεσε πως η λειτουργία του κυρίου σιδηροδρομικού άξονα θα είναι παράλληλη με την προαστιακη συγκοινωνία. Μας πληροφόρησε ότι έχουν γίνει με τις εταιρίες 3 επίσημες συναντήσεις και έχει κάνει ισχυρές διαβεβαιώσεις ότι η επέκταση στην Κάτω Αχαγια θα γίνει. Ο Δήμαρχος επισήμανε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζουν οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο και έκανε μνεία στην εκδίωξη τους μέσω των μνημονιακων νόμων. Όλα αυτά θεωρεί έγιναν για την απαξίωση του σιδηροδρόμου που οφείλεται σε ισχυρά συμφέροντα. Υποσχέθηκε ότι ο Δήμος θα είναι αρωγός στην στήριξη του τραίνου στην Πάτρα και θα κάνει ότι είναι δυνατό από την μεριά του στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του μέσου. 

Ακολούθησε συνάντηση με τον περιφερειάρχη κύριο Κατσιφαρα. Εκεί διατυπώθηκαν ξανά οι θέσεις των σιδηροδρομικών. Ο περιφερειάρχης υποστήριξε από την μεριά του ότι τα έργα μπορούν να γίνουν παράλληλα με την λειτουργία του προαστιακού. Η μελέτη της επέκτασης προς Κάτω Αχαγια είναι έτοιμη και θα ενταχθεί ως εμπροσθοβαρες έργο στο νέο πρόγραμμα της περιφέρειας. Στόχος είναι να υπάρχει μια προαστιακη γραμμή από Άγιο Ανδρέα έως Κάτω Αχαγια, στην οποία η διαδρομή δεν θα χρειάζεται περισσότερα από 30 λεπτά. Μόνο έτσι είπε, ο προαστιακός θα είναι πρακτικός και βιώσιμος. Τέλος, για το τμήμα Πάτρα-Πύργος, πρέπει πρώτα να υπάρξει τεχνική και οικονομική μελέτη από τον ΟΣΕ. Στην συνέχεια θα μπορούσε να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα τότε ΕΣΠΑ της περιφέρειας, ως επιδοτούμενο.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Γενικό Διευθυντή Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Μελέτης και Νόμιμο Αναπληρωτή του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Παναγιωτόπουλο όπου τέθηκαν και σε αυτόν οι ανησυχίες των Σιδηροδρομικών για τον Προαστιακό της Πάτρας, την επέκταση στην Δυτική Αχαία και το αν θα ενταχθεί στο ΣΕΣ (ΕΣΠΑ) 2014 - 2020 καθώς στο προηγούμενο ΕΣΠΑ δεν είχε ενταχθεί.
Εκεί ο κ. Παναγιωτόπουλος διαβεββαίωσε ότι από συζητήσεις που έχει κάνει γνωρίζει ότι θα μπει στο ΣΕΣ τον Μάρτιο, Απρίλιο του 2015.


Φωτογραφία των εκπροσώπων μετά το πέρας των συναντήσεων.

Στις συναντήσεις το παρών έδωσαν οι Θανασιάς Παύλος, Γενιδούνιας Κώστας, Παρασκευόπουλος Αντώνης, Αγγελόπουλος Νίκος, Λεχουρίτης Ανδρέας, Κόκλας Χαράλαμπος, Πήλιος Σταύρος, Μαυραντώνης Γεράσιμος, Μοδές Αθανάσιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.