Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021

Θράκη: Εξήγγειλαν τρένα… φέρνουν λεωφορεία!

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «ΔΟΥΛΕΥΕΙ» ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ

Ρητή αναφορά σε επαναφορά δρομολογίων «αμαξοστοιχίας» έγινε στο δελτίο Τύπου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ,

αλλά τελικά από Δράμα έως Αλεξανδρούπολη οι επιβάτες επιβιβάζονται σε λεωφορεία

Διονύσης Βοργιάς

Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη Θράκη. Αυτή τη φορά, η εταιρία εξήγγειλε επιστροφή των επιβατικών δρομολογίων «αμαξοστοιχίας» από Θεσσαλονίκη ως Αλεξανδρούπολη, μόνο που τεχνηέντως στην ανακοίνωσή της απέκρυψε πως η μεταφορά από Δράμα ως Αλεξανδρούπολη θα γίνεται… με λεωφορεία!

Το ιστορικό του αποκλεισμού
Το ιστορικό του αποκλεισμού δεν είναι σημερινό νέο πάντως, καθώς η πρώτη –και διαφημιζόμενη ως «προσωρινή»- απόφαση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ να διακοπούν τα δρομολόγια στον θρακιώτικο σιδηρόδρομο, λόγω συντήρησης, ήρθε στις 31 Ιουλίου 2019 και είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Το χρονοδιάγραμμα όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά πήρε συνεχείς παρατάσεις εις το διηνεκές. Τα δρομολόγια μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δράμας αναπληρώθηκαν το μεγαλύτερο διάστημα μέσω λεωφορείων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με απάντηση που ήρθε δια στόματος του αρμόδιου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κωνσταντίνου Καραμανλή στις αρχές του ’21, μπήκε δημόσια χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης ακόμη και τριών ετών! Δήλωνε τότε χαρακτηριστικά ο υπουργός: «Έχουν εγκριθεί κονδύλια που προορίζονται για τη συντήρηση της γραμμής στο τμήμα Δράμας – Αλεξανδρούπολης.  Έχουν ανατεθεί εργολαβίες συντήρησης και επισκευής του δικτύου με χρονοδιάγραμμα. Η ολοκλήρωση των έργων υπολογίζεται σε διάστημα τριετίας. Παράλληλα μελετάται η εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης».

ΟΣΕ: Η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη έχει δοθεί σε κυκλοφορία
Μερικούς μήνες αργότερα όμως, τον Απρίλιο του 2021, ο ΟΣΕ (Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας) ανακοίνωσε πως «η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη έχει δοθεί στο σύνολό της σε κυκλοφορία από τις 14.03.21», ευχαριστώντας μάλιστα το επιβατικό κοινό για την κατανόησή του και επισυνάπτοντας δύο χαρακτηριστικές φωτογραφίες από αποκατεστημένο σημείο του σιδηροδρόμου στη Θράκη (βλ φωτογραφίες).

Στην πρόσφατη ανακοίνωση του ΟΣΕ αναφέρονταν επίσης κατά λέξη τα εξής: «Απόλυτα λειτουργική είναι πλέον, μετά την αποκατάσταση της από τον ΟΣΕ, η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη και Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο που είχε υποστεί μεγάλες ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα (έντονες βροχοπτώσεις) στην ευρύτερη περιοχή του Ν. Σερρών και στους Ν. Ροδόπης και Έβρου».

Αποκατάσταση σιδηρόδρομου και επιστροφή δρομολογίων
Ωστόσο, όπως μεταφέραμε τότε και με σχετικό ρεπορτάζ, άλλο η αποκατάσταση του σιδηρόδρομου από τον ΟΣΕ κι άλλο η επαναφορά των επιβατικών δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το τότε ρεπορτάζ του «Χ» είχε έρθει ως απάντηση στους «πανηγυρισμούς» που ξέσπασαν στην τοπική κοινωνία, μετά την ανακοίνωση του ΟΣΕ για επιδιόρθωση του σιδηρόδρομου.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επαναφορά δρομολογίων στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη
Με δεδομένη την αποκατάσταση του σιδηρόδρομου, προχθές η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωσε επαναφορά της αμαξοστοιχίας στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη. Το δελτίο τύπου είχε τον εξής τίτλο: «Επαναφορά δρομολογίων στις διαδρομές Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη & Διακοπτό – Καλάβρυτα».

Το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, κατά λέξη, είχε ως εξής: «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ ανακοινώνει την επαναφορά των αμαξοστοιχιών 600 Α και 91 στη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη από την Τετάρτη 02.06.2021. Επίσης, από την Τετάρτη 02.06.2021 επανέρχονται οι τοπικές αμαξοστοιχίες του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, με αριθμό 1330, 1331, 1332, 1333, 1336 και 1337 στη διαδρομή Διακοπτό – Καλάβρυτα. Θυμίζουμε ότι η χρήση μάσκας κατά την διάρκεια του ταξιδιού είναι υποχρεωτική, χωρίς εξαιρέσεις. Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. έχοντας ως προτεραιότητα το ασφαλές ταξίδι, έχει εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού της».

Θράκη: Η αμαξοστοιχία έγινε… λεωφορείο
Τελικώς όμως, το δελτίο τύπου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έλεγε μόνο τη μισή αλήθεια, όπως αποδείχθηκε μία μέρα αργότερα. Εάν κάποιος επιβάτης κλείσει εισιτήριο Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, το τρένο θα τον φέρει μέχρι Δράμα! Από εκεί, τον παραλαμβάνουν λεωφορεία, για την συνέχιση του ταξιδιού του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ», οι εργαζόμενοι στον σταθμό του ΟΣΕ στην Κομοτηνή δεν γνώριζαν την εξέλιξη για δρομολόγια μόνο με λεωφορεία. Η μόνη αναφορά στην ύπαρξη λεωφορείων, γίνεται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εάν ο επιβάτης κλείσει ηλεκτρονικά το εισιτήριό του.

Και μπορεί τουλάχιστον να υπάρχει πρόβλεψη για συνέχιση του δρομολογίου, ωστόσο με δεδομένη την αποκατάσταση του σιδηρόδρομου, γεννώνται ερωτηματικά γιατί τα τρένα δεν επιστρέφουν στη Θράκη. Με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει ιδιωτικοποιηθεί, φαίνεται πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν βασικό μέλημα πλέον το οικονομικό συμφέρον κι όχι την εξυπηρέτηση των επιβατών.

xronos.gr

1 σχόλιο:

  1. Η τραινοσε υπάρχει μόνο για να καταργεί δρομολογια, να κλείνει γραμμες και να εισπράττει επιδοτήσεις χωρίς εργο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.