Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Με ατζέντα και τον σιδηρόδρομο, η 4η Τετραμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας

Η σιδηροδρομική σύνδεση των λιμένων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης με τρία βασικά λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς – Βάρνα – Ρούσε) και
με τη προοπτική να φτάσει έως την Κωστάντζα αποτελεί, μεταξύ άλλων, θέμα συζήτησης της 4ηςΤετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας -Ρουμανίας – Σερβίας, που διεξάγεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Στην Τετραμερή θα πάρουν μέρος οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Βιόριτσα Ντάντσιλα και ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Η Σύνοδος, μετά από αυτές της Βάρνας, του Βελιγραδίου και του Βουκουρεστίου, θεσμοθετείται ως ένα κρίσιμο διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια.
Ο συντονισμός μεταξύ των χωρών της Βαλκανικής καθίσταται όλο και πιο σημαντικός, μετά και τη νέα δυναμική που δημιουργούν στην περιοχή οι τελευταίες εξελίξεις, όπως:
-Η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
-Η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ενωσης-Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια.
-Η απόφαση για έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για την ΠΓΔΜ και την Αλβανία το 2019 και η συμφωνία Βουλγαρίας – ΠΓΔΜ.
-Η προώθηση σημαντικών έργων μεταφορών/υποδομών/ενέργειας στα Βαλκάνια (πχ σύναψη συμφωνιών Ελλάδας-Βουλγαρίας με την στήριξη της ΕΕ, για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου, καθώς και της σιδηροδρομικής σύνδεσης των χωρών).
metaforespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.