Ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται και στους Σιδηροδρομικούς, με αρκετούς συναδέλφους λόγω των περικοπών να μην αποφασίζουν να βγουν στην σύνταξη παρά το ότι έχουν συμπληρώσει τα χρόνια εργασίας.
Τέλος στο παραδοσιακό ελληνικό όνειρο της συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με αποκορύφωμα τον νόμο Κατρούγκαλου,
προκάλεσαν δραστικότατη μείωση των πρόωρων αποχωρήσεων, με ευκρινές αποτύπωμα του φαινομένου στον μεγαλύτερο κλάδο δημοσίων υπαλλήλων, τους εκπαιδευτικούς, και δη τους δασκάλους και νηπιαγωγούς. Και αυτό διότι «έπεσε μαχαίρι» στο ποσό της σύνταξης (στην κύρια, στις επικουρικές και στο εφάπαξ), ενώ αυξήθηκαν σταδιακά τα ηλικιακά όρια, στα 62 και 67 έτη. Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, φέτος υποβλήθηκαν οι λιγότερες αιτήσεις παραίτησης όλων των εποχών. Εως το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου είχαν υποβληθεί 227 αιτήσεις, την ίδια στιγμή που το 2008 ο αριθμός ήταν 1.783, το 2009 1.745, για να εκτιναχθεί στις 3.976 παραιτήσεις το 2010. Το 2015 είχαν περιοριστεί στις 1.309, ενώ το 2016 έπεσαν στις 419. Μάλιστα, ο φετινός αριθμός ενδέχεται να μειωθεί –περί τις 170–, καθώς οι 227 εκπαιδευτικοί μπορούν να ανακαλέσουν την αίτηση παραίτησής τους μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεσή της. Λόγω των λιγότερων συνταξιοδοτήσεων, λιγοστεύουν οι κενές οργανικές θέσεις μονίμων στα σχολεία, με αποτέλεσμα να μη γίνονται μεταθέσεις. Η σύνταξη πλέον αποτελεί ένα απευκταίο μέλλον και όχι το… παραδοσιακό ελληνικό όνειρο, όπως συνέβαινε τα προ κρίσης χρόνια. Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με αποκορύφωμα τον νόμο Κατρούγκαλου, προκάλεσαν δραστικότατη μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, με ευκρινές αποτύπωμα του φαινομένου στον μεγαλύτερο κλάδο δημοσίων υπαλλήλων, τους εκπαιδευτικούς, και δη τους δασκάλους και νηπιαγωγούς. Και αυτό διότι οι αλλαγές αυτές κατέστησαν απαγορευτική τη συνταξιοδότηση, αφού «έπεσε μαχαίρι» στο ύψος της σύνταξης, ενώ είχε προηγηθεί το μνημόνιο του Ιουλίου του 2015, που έκλεισε την πόρτα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, αυξάνοντας σταδιακά τα ηλικιακά όρια στα 62 και 67 έτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Βασίλη Παληγιάννη, αιρετού στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπ. Παιδείας, φέτος υποβλήθηκαν οι λιγότερες αιτήσεις παραίτησης όλων των εποχών. Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου είχαν υποβληθεί 227 αιτήσεις, την ίδια στιγμή που το 2008 ο αριθμός ήταν 1.783, το 2009 1.745, για να εκτιναχθεί στις 3.976 παραιτήσεις το 2010. Ακολούθησαν 1.481 παραιτήσεις το 2011, 1.480 το 2012, 2.188 το 2013, 1.920 το 2014, 1.309 το 2015. Τότε ήταν μία καθοριστική στροφή λόγω των ρυθμίσεων του μνημονίου που υπεγράφη μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου. Ετσι, το 2016 ο αριθμός περιορίσθηκε στις 419 και φέτος στις 227. Μάλιστα, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Παληγιάννης εκτίμησε ότι ο φετινός αριθμός θα μειωθεί –περί τις 170 τελικά–, καθώς οι 227 εκπαιδευτικοί μπορούν να ανακαλέσουν την αίτηση παραίτησής τους μέσα σε ένα μήνα από την κατάθεσή της. Οπως ανέφερε ο κ. Παληγιάννης, «εκτός από τη μείωση των κύριων συντάξεων, στον αέρα είναι οι επικουρικές, ενώ το εφάπαξ είναι συνεχώς μειούμενο. Γι’ αυτό οι εκπαιδευτικοί επιλέγουν να συνεχίζουν να εργάζονται έχοντας τις υψηλότερες απολαβές του μισθού».
Λιγότερες θέσεις μονίμων
Η αντιστροφή της «παράδοσης» έχει και κοινωνικές επιπτώσεις στο σώμα της εκπαίδευσης. Ενδεικτικά, λόγω των λιγότερων συνταξιοδοτήσεων, λιγοστεύουν οι κενές οργανικές θέσεις μονίμων στα σχολεία, με αποτέλεσμα να μη γίνονται μεταθέσεις. Ετσι, πολλοί εκπαιδευτικοί συνεχίζουν επί μακρόν να ζουν μακριά από την οικογενειακή εστία. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση φέτος υπεβλήθησαν 4.844 αιτήσεις για μετάθεση από περιοχή σε περιοχή και ικανοποιήθηκαν 528 (10,9%), το δεύτερο μικρότερο ποσοστό στην εκπαίδευση, μετά το περυσινό 8,78%. Χθες ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μουσικά και καλλιτεχνικά σχολεία, σε σχολεία ειδικής αγωγής, σε πειραματικά σχολεία διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και από περιοχή σε περιοχή. Οι έγκυρες αιτήσεις που υποβλήθηκαν για τις μεταθέσεις από περιοχή σε περιοχή ήταν 6.874. Από αυτές ικανοποιήθηκαν 213, ποσοστό 3,10%. Οι μετατιθέμενοι εκπαιδευτικοί οφείλουν να παρουσιαστούν στη διεύθυνση Δ.Ε. στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους με τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους.
patrastimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.