Τρίτη, 2 Μαΐου 2017

Αρρυθμίες στην ΣΤΑΣΥ. Στο στόχαστρο του υπ. Μεταφορών το διοικητικό συμβούλιο

Πιθανές νέες αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της ΣΤΑΣΥ (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός). Μετά την, προ μηνών, παραίτηση
του διευθύνοντος συμβούλου Παναγιώτη Βόγκα, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον Γιώργο Θωμόπουλο, το υπουργείο Μεταφορών, μετά το πόρισμα και τις διώξεις για το κύκλωμα που δρούσε στα εισιτήρια, προσανατολίζεται σε νέες αλλαγές στο δ.σ. της εταιρείας.
Άγνωστο παραμένει, εάν οι αλλαγές αυτές αφορούν το σύνολο του διοικητικό συμβουλίου, αφού ο νέος διευθύνων σύμβουλος ανέλαβε καθήκοντα πριν από λίγους μήνες, με δεδομένο ότι το πόρισμα αφορά τη χρήση του 2015.
Ωστόσο, είναι γνωστό ότι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης διατηρεί αποστάσεις από τον πρόεδρο Σταύρο Στεφόπουλο.
Οι διώξεις για τα εισιτήρια
Υπενθυμίζεται ότι για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα διώκονται συνολικά δώδεκα πρόσωπα, υπάλληλοι και στελέχη της ΣΤΑΣΥ, οι μεθοδεύσεις των οποίων φέρονται να προκάλεσαν ζημία, ύψους 1.000.000 ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ποινικά υπόλογοι για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης της ψευδούς βεβαίωσης σε βαθμό κακουργήματος, καθώς και της υπεξαγωγής εγγράφων και παράβασης καθήκοντος, φέρονται να είναι συνολικά δώδεκα άτομα, τα οποία προέρχονται από τον τομέα καταμέτρησης της ΣΤΑΣΥ, αλλά και διευθύνοντες σύμβουλοι της εταιρείας.
Οπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, τη δίωξη σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων απήγγειλε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, κατόπιν ενδελεχούς έρευνας της Γενικής Επιθεωρήτριας Μαίρης Παπασπύρου, έρευνα η οποία βασίσθηκε σε ανώνυμη καταγγελία που έφτασε στο γραφείο της.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διήρκεσε έναν χρόνο, υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, αρμόδιοι για τη διακίνηση των εισιτηρίων και καρτών και την απόδοση των εισπράξεων, υπό την ανοχή κάποιων στελεχών της διοίκησης, αφαιρούσαν συστηματικά εισπράξεις με περίτεχνες μεθοδεύσεις, προκαλώντας ζημία, στην υπηρεσία του ΟΑΣΑ, άνω του 1.000.000 ευρώ για την περίοδο 2015, ενώ δεν αποκλείεται παρόμοια φαινόμενα να είχαν παρουσιαστεί και στο παρελθόν.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη διάρκεια του ελέγχου οι δράστες φέρονται ότι κατέστρεψαν αρχεία για να μη βρεθούν στοιχεία, ενώ οι ίδιοι οι ελεγχόμενοι, για να «θολώσουν» το τοπίο, είχαν προκαλέσει αυτοβούλως πόρισμα εσωτερικού ελέγχου, στο οποίο παρουσιαζόταν το έλλειμμα να είναι 16.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει τον έλεγχο σε εταιρεία ορκωτών λογιστών.
Ωστόσο, αδιάψευστος μάρτυρας του ύψους της ζημίας υπήρξε ο δεύτερος έλεγχος της Γενικής Επιθεωρήτριας που ακολούθησε και τα στοιχεία που προέκυψαν, επιβεβαίωσαν και πάλι το αρχικό πόρισμα για τη ζημία του 1.000.000 ευρώ.
metaforespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.