Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Πάτρα: Αρχίζουν τα όργανα για τις εμπλοκές με το τρένο

Πάτρα:Αρχίζουν τα όργανα για τις εμπλοκές με το τρένοΠερισσότερο… φως στο θέμα της διέλευσης του τρένου μέσα από την Πάτρα αναμένεται στα τέλη του μήνα, στη συνάντηση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο, παρουσία του γγ Μεταφορών του υπουργείου Υποδομών, Θάνου Βούρδα.

Η όλη υπόθεση βρίσκεται σε τέλμα, γεγονός που μετέφερε τη Μ. Τρίτη η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών προς τη δημοτική αρχή της Πάτρας.

Η δημοτική αρχή έχει ήδη λάβει προσωπικά από τον κ. Σπίρτζη στις αρχές του έτους τα τρία εναλλακτικά σενάρια της όδευσης, προκειμένου να υπάρξει τοπική διαβούλευση.

Το υπουργείο Υποδομών πιέζει τους τοπικούς φορείς να αποφασίσουν, καθώς ήδη υπογράφηκε η σύμβαση του τμήματος Ψαθόπυργος-Ρίο, ενώ έχουν ωριμάσει και οι προσυμβατικές διαδικασίες με τις μελέτες για το τμήμα Ρίο-Πάτρα.

Οι τρεις εναλλακτικές αφορούν τη νέα χάραξη του τρένου περιμετρικά της Πάτρας, όπως έχει ήδη ζητήσει η δημοτική αρχή, με τελευταία στάση στην πόλη, τον Αγ. Διονύσιο.
Η πρόταση αυτή βέβαια, λόγω κόστους, προδιαγράφει την παραπομπή στις καλένδες του τμήματος Πάτρα-Πύργος του νέου σιδηροδρόμου, για το οποίο πιέζουν όμως τόσο η Περιφέρεια όσο και το ΤΕΕ και άλλοι φορείς.

Οι δυο άλλες λύσεις προβλέπουν την υπογειοποίηση της γραμμής από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι τον Αγιο Ανδρέα. Η μία προβλέπει την χρησιμοποίηση της υπάρχουσας όδευσης και η άλλη τη δημιουργία νέα όδευσης, με διπλή γραμμή που θα περνά μέσα από το λιμάνι.
Από πλευράς του κ. Βούρδα, ο οποίος ήταν μέχρι πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, έχει ξεκινήσει μια άτυπη διαβούλευση με φορείς του τεχνικού κόσμου όπως το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος, αρχιτέκτονες κ.ά., όμως ουσιαστική διαβούλευση πριν ξεκινήσει τη διαδικασία η δημοτική αρχή, δεν μπορεί να υπάρξει.

Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να υπάρξει η απαιτούμενη συνεργασία σε πολλά επίπεδα που απαιτείται για να φτάσει η νέα διπλή σιδηροδρομική γραμμή στην Πάτρα, ο γγ του υπουργείου θα βρεθεί μετά το Πάσχα στο Δημαρχείο.

pelop.gr

Π. Σακελλαρόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.