Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Ο κατώτατος μισθός στην "κλίνη του Προκρούστη", με φόντο τις πιέσεις του ΔΝΤ

Ο κατώτατος μισθός στην "κλίνη του Προκρούστη", με φόντο τις πιέσεις του ΔΝΤ"Plan B" εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσει τις πιέσεις του ΔΝΤ για τη μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού
του ανειδίκευτου εργάτη κάτω από το επίπεδο των  586 ευρώ που βρίσκεται  σήμερα .
Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως σε περίπτωση που το ΔΝΤ επιμένει με ακραίο τρόπο στη μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού και μάλιστα με κυβερνητική απόφαση (βάσει της ισχύουσας από το 2013 νομοθεσίας), κυβερνητικοί κύκλοι εξετάζουν το εξής ενδεχόμενο:  να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα ο κατώτατος μισθός ο οποίος συμφωνείται σε επίπεδο μίας επιχείρησης μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων να είναι κάτω από τον εθνικό κατώτατο μισθό. 
Η συμφωνία αυτή στα πλαίσια μιας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης  θα μπορεί να  έχει, όμως, τρεις "ρήτρες":
* η επιχείρηση να αντιμετωπίζει  χρόνια αντικειμενικά "διαγνωσμένα" σοβαρά οικονομικά προβλήματα
* η επιχείρηση να μην προβεί σε καμία απόλυση
* η σύμβαση να ισχύει   για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (πχ 1-2 χρόνια) και σε συνάρτηση με τη μελλοντική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης (πχ αν η επιχείρηση ανακάμψει να αυξήσει τις κατώτατες αμοιβές στο επίπεδο του εθνικού κατώτατου μισθού).
Με αυτόν τον τρόπο, ορισμένες τουλάχιστον επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν (στο κομμάτι τουλάχιστον που αφορά τις αμοιβές) όχι μόνο έναντι των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων αλλά και από το εθνικό κατώτατο "πλαφόν" στις αμοιβές που θα ορίζει η κυβέρνηση βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας (ή οι κοινωνικοί εταίροι, αν οι θεσμοί δεχτούν το αίτημα της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων να καθορίζεται ξανά ο εθνικός κατώτατος μισθός με συλλογικές διαπραγματεύσεις). 
Το παραπάνω σενάριο το οποίο εξετάζουν κυβερνητικοί κύκλοι δεν έχει πέσει από τον …ουρανό.
Το ΔΝΤ έχει εκφράσει επανειλημμένα  την άποψη ότι ο εθνικός κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι "υψηλός" σαν ποσοστό του μέσου εισοδήματος της χώρας σε σχέση με το τι ισχύει σε άλλες χώρες –μέλη της ΕΕ,  ενώ εμπειρογνώμονες του ίδιου οργανισμού έχουν προτείνει τη μείωση του δείκτη μισθών κατά 2%.
Η αίσθηση που έχουν δώσει στελέχη του ΔΝΤ στις έως τώρα επαφές τους με κυβερνητικά στελέχη είναι πως μόνο …τυχαία δεν είναι η επιμονή του διεθνούς οργανισμού στη μείωση του κατώτατου μισθού και πως σε αυτό το πεδίο θα δοθεί η μεγαλύτερη μάχη της διαπραγμάτευσης για το νέο Εργασιακό το ερχόμενο Φθινόπωρο.
 Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία του Υπ. Εργασίας ελπίζει σε δύο βασικά "αναχώματα" προκειμένου να μην περάσει η θέση του ΔΝΤ για μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού για όλους τους ανειδίκευτους εργάτες :
1.      Την "εθνική" θέση στην οποία έχουν καταλήξει από τις 19.7.2016 οι κοινωνικοί εταίροι (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) ενάντια στη  μείωση του εθνικού κατώτατου μισθού, αν και ο ΣΕΒ τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης των επιχειρησιακών συμβάσεων.
2.      Το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων για το νέο Εργασιακό το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο στις 13.9.2016 και –σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr – δεν αναμένεται να τάσσεται υπέρ της μείωσης του κατώτατου μισθού.
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.