Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Τριπλή συμμαχία COSCO-ΠΑΝΓΑΙΑ-GRIVALIA για το Θριάσιο

Τριπλή συμμαχία COSCO-ΠΑΝΓΑΙΑ-GRIVALIA για το ΘριάσιοΗ αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ είναι ο επόμενος στόχος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης
Περιουσίας), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται σε συζητήσεις για τη συμμετοχή της σε κοινοπραξία που θα διεκδικήσει την κατασκευή και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.
Η ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών για την παραχώρηση του έργου του Θριασίου, προϋπολογισμού περίπου 180 εκατ. ευρώ, είναι η 31η Μαΐου και ως εκ τούτου οι συζητήσεις για συνεργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη.
O ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος
Η Πανγαία, στο πλαίσιο αυτό, συζητά κοινή κάθοδο με την Grivalia ΑΕΕΑΠ και την Cosco. Τον φάκελο του έργου έχουν πάρει αρκετές εταιρείες και η εκτίμηση είναι πως ο ανταγωνισμός θα είναι μεγάλος.
Κατά την ετήσια γενική συνέλευση της Πανγαία χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός, αφού παρουσίασε τα βασικά της οικονομικά στοιχεία και το χαρτοφυλάκιό της, σημείωσε πως επόμενο σημαντικό βήμα της είναι να προχωρήσει στην αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, προκειμένου να καλύψει και τη θεσμική υποχρέωση για διασπορά των μετοχών της, η οποία σήμερα βρίσκεται στο 2% και πρέπει να φθάσει τουλάχιστον 15%.
Το 2015 η Εθνική Πανγαία σημείωσε αύξηση εσόδων από μισθώματα 19,1%, στα 110,861 εκατ. ευρώ από 93,054 το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στην ετήσια γενική συνέλευση της Πανγαία ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αριστοτέλης Καρυτινός.
Εκτιμάται ότι η ΑΕΕΑΠ θα ξεκινήσει τις διαδικασίες εφόσον ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους δανειστές της χώρας και αυτό γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να εξασφαλίσει τα αναγκαία κεφάλαια αν η χώρα δεν εισέλθει σε περίοδο σταθερότητας. Υπό την προϋπόθεση αυτή, ως κατάλληλος χρόνος θεωρείται το διάστημα Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα έσοδα από μισθώματα του ομίλου το 2016 αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω αύξηση σε σχέση με το 2015 κυρίως λόγω των νέων επενδύσεων. Το 2015 η Πανγαία σημείωσε αύξηση εσόδων από μισθώματα 19,1%, στα 110,861 εκατ. ευρώ από 93,054 το 2014.
Τα λειτουργικά της κέρδη διαμορφώθηκαν σε 64,704 εκατ. έναντι λειτουργικών κερδών 186,560 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη της περιόδου ήταν 42,7 εκατ. έναντι 177.618 εκατ. ευρώ. Η μείωση της κερδοφορίας της αποδίδεται στην αναπροσαρμογή της αξίας του χαρτοφυλακίου της.
Η Εσωτερική Αξία (NAV) της Πανγαία στις 31 Δεκεμβρίου 2015 διαμορφώθηκε σε 1.193,6 εκατ. ή 4,67 ευρώ ανά μετοχή.
Mέρισμα 0,2035 ευρώ για τη χρήση του 2015
Το μέρισμα που θα διανέμει για τη χρήση του 2015 είναι 0,2035 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό ύψος 52 εκατ. ευρώ).
Σημειώνεται ότι ο θεσμός των ΑΕΕΑΠ έχει μεγαλώσει τα τελευταία χρόνια σε χώρες όπως η Βρετανία ή η Γερμανία και για την Ελλάδα η συγκυρία συνιστά ευκαιρία να αναπτυχθεί περαιτέρω. Σχολιάζοντας την πληροφορία περί πρόθεσης της κυβέρνησης να αυξήσει τη φορολογία των ΑΕΕΑΠ, στελέχη της Πανγαία σημείωναν ότι αυτό θα είναι καταστροφικό για τον κλάδο, καθώς το πλαίσιο που λειτουργούν αυτές οι εταιρείες σε όλη την Ευρώπη είναι παρόμοιο.
Αν στην Ελλάδα αυξηθεί η φορολογία των ΑΕΕΑΠ, τότε οι εταιρείες στη χώρα μας θα καταστούν μη ανταγωνιστικές απέναντι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές και προφανώς οι επενδυτές θα προτιμήσουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε ΑΕΕΑΠ άλλων χωρών.
316 ακίνητα αξίας 1,47 δισ.
Η Πανγαία είναι η μεγαλύτερη ΑΕΕΑΠ από άποψη αξίας χαρτοφυλακίου, με 316 ακίνητα, συνολικής αξίας 1.473 εκατ. ευρώ. Τη διετία 2013 - 2015 πραγματοποίησε επενδύσεις σε ακίνητα αξίας 713 εκατ. ευρώ, ενώ έχει συνάψει δεσμευτικές συμφωνίες για ακίνητα αξίας 87 εκατ. ευρώ.

ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.