Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Να μην πάει χαμένη η γνώση που σπανίζει

Ο Μουτζούρης σφυρίζει και πάλι….Τις τελευταίες ημέρες δεχτήκαμε πολλά μηνύματα με αφορμή το θέμα που προέκυψε στα Καλάβρυτα με την ατμήλατη μηχανή. 

Μηνύματα που περιείχαν ανησυχία, λύπη, οργή, αγανάκτηση.


Η ΔΚ8001 που ανακαινίστηκε το 2015 χάρις στο μεράκι και τον κόπο κάποιον

ανθρώπων, μεταφέρθηκε στα Καλάβρυτα και περιμένει καρτερικά να δρομολογηθεί.

Την Κυριακή που μας πέρασε είχε σχεδιαστεί από καιρό να κινηθεί η ατμήλατη μηχανή με ένα βαγόνι, κάτι που πολύ κόσμο τον χαροποίησε μιας και πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας μηχανή.


Αυτό που είχε σχεδιαστεί "προσέκρουσε" στο γεγονός πως δεν υπάρχει εκπαιδευμένος Μηχανοδηγός στην συγκεκριμένη ατμήλατη για το Διακοπτό - Καλάβρυτα.

Ο τελευταίος εκπαιδευμένος Μηχανοδηγός έχει βγει στην σύνταξη.


Και εδώ έρχεται η μεγάλη ευθύνη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που δεν φρόντισε όλο αυτό τον καιρό να εκπαιδεύσει άλλο Μηχανοδηγό. Ενδιαφέρων να εκπαιδευτούν, έχουν δηλώσει Μηχανοδηγοί. 


Το προγραμματισμένο δρομολόγιο ανεβλήθη και η ατμήλατη με το βαγόνι κινήθηκε για κάποια μέτρα από τον συνταξιούχο Μηχανοδηγό Ν.Τ. 

Ο κ. Ν. ότι έκανε, το έκανε εντελώς αθώα μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει τους δεκάδες επισκέπτες μικρούς και μεγάλους που βρίσκονταν εκεί για να δουν την μηχανή και πάλι να καπνίζει. Για αυτό και μόλις του ζητήθηκε να την βάλει μπροστά το έκανε χωρίς δεύτερη σκέψη. Χωρίς να σκεφτεί τα πρέπει και τα μη.
Για αυτή του την ενέργεια λοιδορήθηκε.
Ο Ν.Τ είναι ένας άνθρωπος που ποτέ δεν προκάλεσε στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Πάντα έκανε με αγάπη και με ζήλο αυτό που έκανε.

Με τον κ. Ν. έχει τύχει να συνομιλήσουμε και γνωρίζουμε πόσο αγάπαγε και ακόμα αγαπάει αυτό που έκανε. Μας έχει εξιστορήσει διάφορες εμπειρίες που έχει ζήσει ως Μηχανοδηγός.

Είναι άριστος γνώστης του αντικειμένου στο κομμάτι της ατμήλατης. Γνώση που δεν φροντίστηκε από την εταιρεία να μεταφερθεί έγκαιρα στους νεότερους. Γνώση που όμως δεν πρέπει να πάει χαμένη και μπορεί και τώρα να μεταβιβαστεί. Πρέπει άμεσα η γνώση του να γίνει αντικείμενο μεταφοράς.

Είναι πάρα πολύς ο κόσμος τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό (και μαζί σε αυτούς και εμείς), που επιθυμεί να δρομολογηθεί η ΔΚ8001, και είναι κρίμα να μην μπορεί να γίνει αυτό επειδή κάποιοι αδρανούν. 


Υ.Γ. Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρουμε το ονοματεπώνυμό του (αν και πάρα πολλοί γνωρίζουν ποιος είναι, και τον φωνάζουν με το μικρό του όνομα). 

Το blog των Μηχανοδηγών ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΙ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

1 σχόλιο:

  1. Επιτελους τα πραγματα ειπωθηκαν με το ονομα τους. Μπραβο σας για την αναρτηση. Και μπραβο στον μαστρο-Νικο που την αναψε και εδωσε χαρα σε ολο αυτο τον κοσμο! Σιγα σιγα θα πρεπει καποιοι να ξυπνησουν και να αρχισουν να εκπαιδευουν νεους μηχανοδηγους στις ατμηλατες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.