Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Πάνω από 4 εκατ. η ζημιά από το μπλόκο στην Ειδομένη

Πάνω από 4 εκατ. η ζημιά από το μπλόκο στην Ειδομένη
ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Απώλειες που ξεπερνούν τα 4 εκατ. ευρώ μετρούν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, οι μεταφορείς και οι  ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν επιλέξει τον ελληνικό σιδηρόδρομο για την μεταφορά των προϊόντων τους λόγω του αποκλεισμού της γραμμής στην Ειδομένη, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές για
τους εξαγωγείς και τους διεθνείς κολοσσούς που είχαν συνάψει συμφωνία με την ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία 1,2 εκατομμύρια ευρώ είναι η ζημία μόνο για τους μεταφορείς, πάνω από 2 εκατ. ευρώ οι απώλειες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει επίσημη  καταγραφή των προϊόντων και βαγονιών που έγιναν? καύσιμη ύλη.  Επίσης ρήτρες μη έγκυρης παράδοσης ενεργοποιήθηκαν, ενώ πολλές εταιρείες διπλασίασαν το κόστος μεταφοράς μέσα από εναλλακτικές διαδρομές.  
Και όλα αυτά, υπό την απειλή οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ξεκινήσουν επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις μόνο όσον αφορά την κυκλοφορία των εμπορευματικών, κάτι που ουσιαστικά θα σημάνει το τέλος της εταιρείας, αλλά και των μεγαλόπνοων σχεδίων η χώρα να μετατραπεί σε παγκόσμιο διαμετακομιστικό κόμβο.
Πάνω από 4 εκατ. η ζημιά από το μπλόκο στην Ειδομένη
Αν και η γραμμή άνοιξε την Τετάρτη μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως η κίνηση των εμπορικών φορτίων στον σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, την Τετάρτη πάνω από 600 βαγόνια συνωστίζονταν» στα σύνορα Βουλγαρίας - Σερβίας.
Ωστόσο το μεγαλύτερο «πλήγμα» θα ήταν η Hewlett Packard, η πρώτη πολυεθνική που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο λιμάνι του Πειραιά ως πύλη διακίνησης για τα προϊόντα της στην Ευρώπη, να μην επιστρέψει στην Ελλάδα «σπάζοντας» το mega deal μεταξύ της Cosco και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και εγκαταλείποντας τα σχέδιά της να φτιάξει ένα εργοστάσιο μεταποίησης στη χώρα μας που θα άλλαζε τα δεδομένα στην ελληνική οικονομία.
Παράλληλα το κύρος του Πειραιά, ως η νέα εμπορευματική πύλη δοκιμάζεται, θέτοντας εν αμφιβόλω τα μεγαλόπνοα σχέδια για την ένταξη του μεγαλύτερου λιμένα της χώρας μας στον νέο δρόμο του μεταξιού, που εξασφαλίζει την πρόσβαση της Ασίας στις αγορές της Δύσης.
HP, ZTE και Huawai
Να τιναχθεί στον αέρα κινδυνεύει το mega deal μεταξύ της Cosco και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά των προϊόντων της HP εξαιτίας των σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν από τον αποκλεισμό της Ειδομένης όσο και λόγω των συχνών απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην ελληνική σιδηροδρομική εταιρεία.
Η HP ήδη εξετάζει το ενδεχόμενο να επιλέξει μόνιμα τη μεταφορά των προϊόντων της από τον Πειραιά στο λιμάνι του Κόπερ στη Σλοβενία και από εκεί με σιδηρόδρομο στην Τσεχία  Ανάλογες σκέψεις γίνονται και από  την ZTE και την Huawai, οι οποίες έχουν  συμφωνία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και είδαν τα προϊόντα τους να μένουν ακινητοποιημένα για μέρες στα σύνορα με τα Σκόπια.
Αν τελικά οι τρεις εταιρείες υλοποιήσουν το εναλλακτικό σχέδιο που εξετάζουν, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ χάνει τους μεγαλύτερους πελάτες της και κινδυνεύει να γίνει και πάλι ελλειμματική, ενώ ακόμα μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα για την ελληνική οικονομία αν η HP κάνει πίσω για τον διπλασιασμό του όγκου διακίνησης εμπορευμάτων μέσα από τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά και την κατασκευή κέντρου μεταποίησης στη χώρα μας που είχε συμφωνηθεί σε συνάντηση της ηγεσίας της εταιρείας με τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα.
Πάντως το λιμάνι του Κόπερ στη Σλοβενία αποτελεί εδώ και μέρες  την πύλη εισόδου του αμερικανικού κολοσσού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι οι Κινέζοι της Cosco εξακολουθούν να στηρίζουν τον Πειραιά, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να στραφούν προς το Κόπερ, ώστε να φτάνουν εγκαίρως τα προϊόντα της HP στην Κεντρική Ευρώπη.
Στόχος της Hewlett-Packard ήταν να αυξήσει σημαντικά την εμπορευματική κίνηση από το λιμάνι του Πειραιά και να αποτελέσει τον βασικό προμηθευτή σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και των Υποσαχάριων Χωρών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Λιβύη, Αίγυπτο, Σουδάν, Τσαντ, Δημοκρατία του Νίγηρα, Μάλι, Μαυριτανία) εκτός από τα Βαλκάνια που ήδη δραστηριοποιείται μέσω των προϊόντων που μεταφέρουν με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Μάλιστα στη συνάντηση είχε αναφερθεί ότι αν υλοποιηθεί η παραπάνω συμφωνία, τότε η εταιρεία θα εξοικονομεί περίπου 1 δισ. δολάρια τον χρόνο από τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων της, καθώς η διακίνηση προϊόντων μέσω του Πειραιά με τρένο φτάνουν στην Τσεχία μέσα σε τέσσερις ημέρες, όταν οι εναλλακτικές διαδρομές απαιτούν δώδεκα μέρες!
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έχει υπογράψει στρατηγικές συμμαχίες με τις εταιρείες HUAWEI, SONY, HP και Cisco, μεταφέροντας 26 τρένα κάθε μήνα. Τα 16 τρένα είναι της Sony, τα 8 της HP και τα υπόλοιπα 2 της Huawei και της Cisco.
Το αυξημένο κόστος
Τα πρώτα τρένα που δεν μπόρεσαν να περάσουν από Ειδομένη, αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια τα φορτία να περάσουν μέσω Προμαχώνα, γράφοντας καθυστερήσεις ως και δύο ημερών και επιπλέον κόστος 5.000-10.000 ευρώ ανά συρμό.
Το ιστορικό
Στις 18 Νοεμβρίου ξεκίνησε ο αποκλεισμός της γραμμής και για 21 ημέρες η Ελλάδα αποκόπηκε σιδηροδρομικώς από την Κεντρική Ευρώπη. Φορτία που διακινούνταν μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αλλά και αυτού του Πειραιά με προορισμό τις χώρες της βαλκανικής και της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, καθηλώθηκαν. Το ίδιο και εμπορεύματα προερχόμενα από την Ευρώπη με προορισμό την ελληνική αγορά ή για τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας, εκατοντάδες βαγόνια, πολλά με ευπαθή προϊόντα, καθηλώθηκαν στην Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, την Γευγελή, τα Σκόπια, το Βελιγράδι, περιμένοντας να απελευθερωθεί η γραμμή στην Ειδομένη για να φτάσουν στον προορισμό τους.
Καθώς περνούσαν οι μέρες ο αντίκτυπος στην αγορά άρχισε να γίνεται αισθητός. Το πλήγμα στην οικονομία μέρα με τη μέρα γινόταν όλο και πιο μεγάλο. Παραγγελίες στο εξωτερικό ακυρώνονταν, ρήτρες εις βάρος ελληνικών επιχειρήσεων ενεργοποιούνταν, η αξιοπιστία των ελληνικών εξαγωγών «πριονιζόταν» στο εξωτερικό, το κόστος μεταφοράς μέσω Βουλγαρίας ανέβαζε στα ύψη τις τιμές...
Η αγορά
Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), επιχειρηματίας Γεδεών Βούλης υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις από το κλείσιμο της γραμμής, είναι τόσο βραχυπρόθεσμες (αύξηση κόστους και χρονικές καθυστερήσεις έως και δέκα ημερών για τους εξαγωγείς) όσο και μακροπρόθεσμες (μείωση αξιοπιστίας των ελληνικών επιχειρήσεων - εκτροπή φορτίων προς άλλες χώρες).
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα ήταν τεράστιο. Μάλιστα τόνισε ότι λόγω των Χριστουγέννων «για την εξαγωγή και την εισαγωγή προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν εναλλακτικές οδοί και εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, με ό,τι αυτό σημαίνει βέβαια για την αύξηση του κόστους της διακίνησης και την απώλεια χρόνου». Το πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δεν είναι τόσο η οικονομική αποζημίωση των εταιρειών, αλλά η έντονη δυσαρέσκεια και η απώλεια εμπιστοσύνης των πολυεθνικών πελατών.

Μαρία Μόσχου
imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.