Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

ΤΑΙΠΕΔ: Δεκέμβριο η υπογραφή με Fraport, φαβορί Watco-GFR για ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Maersk-Cosco-ICΤS για ΟΛΠ

Η Ελλάδα θα επιδιώξει να αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ, το 2016, από την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων λιμένων της χώρας, σύμφωνα
με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα.  
«Ένας σημαντικός αριθμός ιδιωτικοποιήσεων θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, μέσα στους επόμενους 6 μήνες περίπου», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ στο Bloomberg. Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ταμείου σχολίασε επ’ αυτού ότι δεν είναι αισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, μετά από 6 μήνες αντιπαραθέσεων με τους πιστωτές, που ώθησαν την Ελλάδα στο χείλος της εξόδου από το ευρώ, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα συμφώνησε τον περασμένο Ιούλιο να αναπτύξει ένα «κλιμακούμενο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων», το οποίο θα φέρει συνολικά έσοδα έως 50 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιόρλα, αποκρατικοποιήσεις, όπως αυτή των ΟΛΠ και ΟΛΘ συμπεριλήφθησαν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στη δανειακή σύμβαση με τους διεθνείς πιστωτές, οπότε είναι δεσμευτικές.
Η πορεία των αποκρατικοποιήσεων
AP Moeller - Maersk, Cosco και International Container Terminal Services αναμένεται να καταθέσουν το αργότερο ως τις αρχές Δεκεμβρίου δεσμευτικές προσφορές για το 67% του ΟΛΠ, με τη συμφωνίανα ολοκληρώνεται αρχές του 2016. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, η υψηλότερη προσφορά θα κερδίσει το διαγωνισμό.
Οι δεσμευτικές προσφορές για ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO) θα γίνουν τον προσεχή Ιανουάριο, ενώ για τον ΟΛΘ τον Μάρτιο, με τους δύο διαγωνισμούς να ολοκληρώνονται στα μέσα του 2016.
Τόσο η Siemens, όσο και η Alstom ενδιαφέρονται για την ΕΕΣΣΤΥ, ενώ ένα κοινοπρακτικό σχήμα της ιδιωτικής ρουμανικής Grup Feroviar Roman SA και της αμερικανικής Watco Cos LLC θα υποβάλει προσφορά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, είπε ο κ. Πιτσιόρλας.
Όσο για πιθανή αποχώρηση των Ρωσικών Σιδηροδρόμων από την απόκτηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει λάβει, ακόμα, κάποια επίσημη ενημέρωση.
Αναφορικά με τη συμφωνία παραχώρησης των 14 ελληνικών περιφερειακών αεροδρομίων, οι υπογραφές με την κ/ξ Fraport AG-Slentel θα «πέσουν» τον Δεκέμβριο, με στόχο η μεταφορά του management να γίνει πριν την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.
Τέλος, το αργότερο ως τις αρχές του 2016, θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη SOCAR. Όπως τόνισε ο κ. Πιτσιόρλας, ακολούθως οι Αζέροι θα πουλήσουν το 16% του ΔΕΣΦΑ σε αγοραστές, που όπως σημείωσε υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.