Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Υπόμνημα της ΑΣΚΕ

Λάβαμε και δημοσιεύουμε υπόμνημα της ΑΣΚΕ σχετικά με την παροχή διατροφής στους βοηθούς Μηχανοδηγούς που πάνε επίκουροι στην Θεσσαλονίκη.

10/08/2015
Αθήνα
κοινοπ.ΔΙΕΥΘ ΔΙΚΑΜ/ΔΙΠΕΚΑΜ
 Π.Ε.Π.Ε
 Νομική υπηρεσία
 Π.Ο.Σ

ΥΠΟΜΝΗΜΑ 

Κύριε προιστάμενε, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας στο Μ.Α.Ι αλλά και την
πρόσκληση ενδιαφέροντος από μέρους σας προς τους συναδέλφους βοηθούς μηχανοδηγού ή μηχανοδηγούς διαπιστώσαμε την έναρξη νέου γύρου <<εθελοντικών >>επικουριών στο Μ.Θ. 

Κατά την αποψή μας επειδή αυτού του είδους η εθελοντική εργασία υποκρύπτει πιέσεις προς τους εργαζομένους και στην ουσία είναι εθελοντικά υποχρεωτικές σας ρωτάμε 

• σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις διατάξεις ειδικότερα του ενιαίου μισθολογίου και την επέκταση τους στα Ν.Π.Ι Δ και ΔΕΚΟ προβλέπεται πλαφόν 60 διανυκτερεύσεων εκτός έδρας ανά εργαζόμενο ανά έτος. Σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασίας οι υποχρεωτικές διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν και σε αυτές μάλιστα προστέθηκαν και οι <<εθελοντικές>> στο ΜΘ.Για αυτό λοιπόν ζητάμε να μας ενημερώσετε αν τηρείται το όριο αυτό για την προστασία των εργαζομένων από συνεχείς διανυκτερεύσεις και τον εξαναγκασμό τους σε ..εθελοντική συμμετοχή σε αυτές. 

• Πληροφορηθήκαμε επίσης την διαφορετική μεταχείριση των επίκουρων βοηθών μηχανοδηγού ή μηχανοδηγών από τους διανυκτερεύοντες υποχρεωτικά μηχανοδηγούς στην Θεσ/κη με την παροχή διατροφής σε αυτούς (κατ εξαίρεση και οχι σύννομες με την ισχύουσα νομοθεσία. ) 

Θέλουμε να σας ενημερώσουμε επίσης ότι σύμφωνα με την απόφαση Αρείου Πάγου (550/2010), «από την αρχή της ίσης μεταχείρισης, η οποία απορρέει από το άρθρο 288 Αστικού Κώδικα και από τα άρθρα 22 παράγραφος 1 β' του ισχύοντος Συντάγματος και 119 εδάφιο α' της ιδρυτικής συνθήκης της ΕΟΚ, προκύπτει ότι στα πλαίσια της εργασιακής σύμβασης δεν επιτρέπεται η άνιση μεταχείριση από τον εργοδότη των μισθωτών της αυτής εκμεταλλεύσεως, που έχουν τα ίδια προσόντα και παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες υπό τις αυτές συνθήκες, εκτός αν δικαιολογείται εξαίρεση ή απόκλιση εξαιτίας επαρκούς αντικειμενικού λόγου». 

Βάσει της εν λόγω αρχής, υπογραμμίζει η απόφαση του Α.Π., «ο εργοδότης οφείλει να επεκτείνει σε όλους τους εργαζομένους που παρέχουν την ίδια εργασία υπό τις αυτές συνθήκες και με τα αυτά προσόντα τις μισθολογικές και άλλες υπηρεσιακές παροχές», ανεξάρτητα αν πρόκειται για παροχές που έχει αναλάβει συμβατικά έναντι ορισμένων εργαζομένων. 

Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν καταλαβαίνουμε πως παρέχεται διατροφή μόνο στους επίκουρους συναδέλφους και όχι στους υποχρεωτικά διανυκτερεύοντες μηχανοδηγούς των αμαξοστοιχιών 50,52,56. 

Και δεν είναι μόνο αυτό που μας προκαλεί απορία. Πως είναι δυνατόν να εξαιρούνται της παροχής διατροφής συνάδελφοι άλλων κλάδων πχ επίκουροι συνάδελφοι της κίνησης ή συνάδελφοι της κίνησης που διανυκτερεύουν υποχρεωτικά. 

Ζητάμε να μας ενημερώσετε για το σύνολο των θεμάτων το συντομότερο δυνατόν. Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στο Σ.Ε.Π.Ε 

Κλίτσας Γεώργιος 
Εκλεγμένος στο ΣΤΑ 
Μηχανοδηγός ΜΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.