Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Οι τέσσερις «βόμβες» που βάζει η τρόικα στις συντάξεις

Η μείωση των νέων -χορηγούμενων από την 1/1/2015- συντάξεων, ο περιορισμός όσων πρόωρων (πριν από το 62ο έτος) συνταξιοδοτήσεων δεν δικαιολογούνται, η κατάργηση των συντάξεων με 15 έτη ασφάλισης και του ΕΚΑΣ, όπως καταβάλλεται σήμερα, είναι τα τέσσερα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης για το Ασφαλιστικό....
Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ακολουθώντας την κυβερνητική απόφαση που λόγω και της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας αποκλείει «βίαιες» ανατροπές, μεταβαίνει στη συνάντηση των Παρισίων επιδιώκοντας να... πείσει τους δανειστές ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν ταυτόχρονα όλα τα παραπάνω μέτρα για να «κλείσει» το ταμειακό έλλειμμα του 1,2 δισ. ευρώ στα Ταμεία το 2015.
Η ηγεσία του υπουργείου, όπως έχει γράψει η «Ημερησία», δέχεται:

  • Να αυξηθεί στα 20 χρόνια, από τα 15, ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης τόσο για τη λήψη της κατώτατης όσο και της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, αλλά μόνο για όσους είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών προκειμένου «να υπάρχει χρόνος προσαρμογής και να μην αποκλειστούν, σε περίοδο υψηλής ανεργίας, οι μεγαλύτερης ηλικίας ασφαλισμένοι».
  • Να επανεξεταστούν τα κριτήρια χορήγησης του ΕΚΑΣ ως προνοιακής παροχής σε συνάρτηση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
  • Να παγώσουν τουλάχιστον για δύο χρόνια στα επίπεδα που βρίσκονται οι κύριες συντάξεις (τα Ταμεία θα αποφύγουν μια δαπάνη που έχει υπολογιστεί ότι ξεπερνά τα 920 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά).
Δέσμευση
Για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων και τις πρόωρες το υπουργείο φέρεται πρόθυμο να αποδεχτεί ρήτρα για τη λήψη μέτρων μόνο εφόσον δεν αποδώσουν οι ρυθμίσεις των οφειλών και όλα τα άλλα που έχουν αποφασιστεί για τη διετία 2015-2016 (περαιτέρω ενοποιήσεις ταμείων, δημιουργία ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, ενιαία είσπραξη εισφορών και φόρων από το 2017).
Απεργίες
Απόσταση εξακολουθεί να υπάρχει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για τον τρόπο λήψης των απεργιακών αποφάσεων. Η ελληνική πλευρά (και κυρίως το ΠΑΣΟΚ) αντιτίθεται την πρόβλεψη πλεοψηφίας 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Για τις άλλες αλλαγές -στον συνδικαλιστικό νόμο, στις ομαδικές απολύσεις και στη διατήτηση της απαγόρευσης του λοκ άουτ- πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σύγκλιση, παρά τις «επιφυλάξεις» του ΔΝΤ.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.