Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

«Κίτρινη κάρτα» της ΕΕ σε Αυστρία και Πορτογαλία για τις σιδηροδρομικές μεταφορές

Η ΕΕ αποφάσισε να παραπέμψει την Αυστρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , επειδή δεν συμμορφώθηκε, με τους κανόνες της ΕΕ, σχετικά με τη δημοσιονομική διαφάνεια στον σιδηροδρομικό τομέα.
Η Αυστρία δεν εξασφαλίζει ότι τα δημόσια κονδύλια που καταβάλλονται στο πλαίσιο των

υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας, υπέρ των υπηρεσιών μεταφοράς επιβατών, εμφανίζονται σωστά σε σχετικούς λογαριασμούς.
Για τον λόγο αυτόν, δεν είναι δυνατόν να αποκλειστεί ότι τα δημόσια κονδύλια χρησιμοποιούνται για διασταυρούμενη επιδότηση άλλων μεταφορικών υπηρεσιών. Αυτό θα μπορούσε να στρεβλώσει τον ανταγωνισμό, με τη δυνητική παροχή αθέμιτου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος σε εκείνους που λαμβάνουν τις δημόσιες επιδοτήσεις.
Μια τέτοια κατάσταση θα αντέβαινε στους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι στοχεύουν στη θέσπιση μιας αποδοτικής, μη στρεβλωμένης και ανταγωνιστικής εσωτερικής αγοράς της ΕΕ για τους σιδηροδρόμους.
Αιτιολογημένη γνώμη στη Πορτογαλία
Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από την Πορτογαλία να εγκρίνει τα αναγκαία μέτρα για τη σωστή εφαρμογή των δικαιωμάτων των επιβατών σιδηροδρόμων [Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1371/2007].
Η Πορτογαλία δεν έχει θεσπίσει ακόμη σύστημα κυρώσεων για να διασφαλίσει τον απόλυτο σεβασμό του κανονισμού. Ο κανονισμός, ο οποίος καθορίζει τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν σιδηροδρομικώς στην ΕΕ, τέθηκε σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου 2009.
Τα κράτη μέλη έχουν τη νομική υποχρέωση να τον θέσουν σε εφαρμογή από τις 3 Ιουνίου 2010 το αργότερο. Το αίτημα διαβιβάστηκε υπό τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης βάσει των διαδικασιών της ΕΕ επί παραβάσει.
Η Πορτογαλία έχει προθεσμία δύο μηνών για να κοινοποιήσει στην Επιτροπή τα μέτρα που έλαβε για την ορθή εφαρμογή του κανονισμού. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει την παραπομπή της Πορτογαλίας στο Δικαστήριο της ΕΕ.

metaforespress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.