Μεγάλες αλλαγές έρχονται στον δημόσιο τομέα, όσον αφορά στις μετατάξεις και τις αποσπάσεις υπαλλήλων, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να βάζει «φρένο» στα ρουσφέτια.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», πλέον «η εσωτερική αγορά εργασίας του Δημοσίου» θα λειτουργεί με διαφανείς διαδικασίες και δημόσιες προκηρύξεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο, κάτι που παραπέμπει σε έναν μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας.
Τη συγκεκριμένη πρόταση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, την είχε καταθέσει στους εκπροσώπους των δανειστών πριν από μερικούς μήνες, ενώ την επανέφερε στην τελευταία τους συνάντηση. 
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει προχωρήσει η χαρτογράφηση των διατάξεων για τις μετακινήσεις, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, ενώ όπως τονίζουν στελέχη του Δημοσίου, οι διαφορετικές ρυθμίσεις για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι μετατάξεις και οι αποσπάσεις υπολογίζονται σε περισσότερες από 150. Με το νέο καθεστώς, επισημαίνουν, καταργούνται.

Υποχρεωτικό το νέο σύστημα

Όπως αναφέρουν κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη, το νέο αυτό καθεστώς μετακινήσεων των δημοσίων υπαλλήλων (μόνιμων ή αοριστού χρόνου) θα είναι υποχρεωτικό από το τέλος του έτους, για διάφορους λόγους.
Ο ένας λόγος είναι ο περιορισμός των προσλήψεων δεδομένου του κανόνα «μία πρόσληψη για πέντε αποχωρήσεις» και βάσει του οποίου οι ανάγκες θα χρειαστεί να καλυφθούν εκ των ενόντων.
Ο δεύτερος λόγος προκύπτει από την ανορθολογική κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο, η οποία μέχρι σήμερα στηριζόταν σε ρουσφέτια ή στη θέσπιση «φωτογραφικών προσόντων».
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο φορές τον χρόνο (πιθανόν Σεπτέμβρη και Φεβρουάριο) θα καλούνται οι φορείς του Δημοσίου να υποβάλουν αιτήματα για τις κενές θέσεις που θέλουν να καλύψουν με μετατάξεις ή αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Εν συνεχεία, στη βάση των αιτημάτων αυτών θα δημοσιοποιούνται σχετικές προκηρύξεις και όσοι υπάλληλοι ενδιαφέρονται για τις θέσεις αυτές θα καταθέτουν αιτήσεις. 
Ανάλογα με τα προσόντα τους θα γίνεται η επιλογή για το ποιος υπάλληλος θα μεταταχθεί ή αποσπασθεί σε κάθε υπηρεσία.

Οι στόχοι του υπουργείου

Με το νέο αυτό σύστημα, το υπουργείο επιχειρεί παράλληλα να επιταχύνει και την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Δημοσίου.
«Για να συμμετέχει κάποιος φορέας στις προκηρύξεις για μετατάξεις και αποσπάσεις πρέπει να έχει νέο οργανόγραμμα, εγκεκριμένο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης», σημειώνουν στελέχη του υπουργείου, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής νέα οργανογράμματα έχουν μόνο τα υπουργεία.
Με τα νέα οργανογράμματα, εκτός από τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, θα ενισχυθεί η διαφάνεια στις μετατάξεις και αποσπάσεις, ενώ για να προχωρήσει η διαδικασία της μετάταξης θα πρέπει να υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας.
Τα οργανογράμματα θα οδηγήσουν παράλληλα σε περιορισμό των δομών κάθε φορέα, ενώ αποτελούν και προαπαιτούμενο για την προώθηση του νέου συστήματος αξιολόγησης.
Ντ. Μ.