Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΣΘΟΙ και ..μύθοι


Συνάδελφοι το blog των μηχανοδηγών ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΙ ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν θα πουλήσει ποτέ φύκια για μεταξωτές κορδέλες ούτε θα συμμετέχει σε προπαγάνδα οποιασδήποτε μορφής.

Οι σιδηροδρομικοί έχουν χτυπηθεί από όλα τα μνημόνια περισσότερο από κάθε κλάδο.
Σιγά σιγά προσπαθούμε όλοι οι εργαζόμενοι να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση.Όμως υπάρχει μεγάλη απόσταση από την πραγματική αλήθεια και αυτή που θα θέλαμε να είναι.
Για άλλη μια φορά είμαστε αναγκασμένοι να καταδείξουμε τα κενά που καλύπτον με ψεύδη μερικοί με την μέθοδο της μισής αλήθειας.
1.ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκε μονομερώς από το κράτος στα 586 ευρώ για εργαζόμενο με μηδενική προυπηρεσία και χωρίς οικξογένεια..στον ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ.
Αναγωρίζονται πλέον μέχρι τρείς 3ετίες και μέχρι πρόσφατα και το οικογενειακό επίδομα..Πρόβλημα επίσης προέκυπτε από την κατάργηση στην ουσία της μετενέργειας που έδινε μετά από 3μηνο στον εργοδότη να επαναδιαπραγματευτεί από την παραπάνω βάση  επιχειρησιακή ή κλαδική σύμβαση.
Πάρα πολλές συμβάσεις αυτή την στιγμή έχουν υποστεί μειώσεις μισθολογικές αλλά και σε παροχές.
Οι περισσότερες έχουν εισαγωγικό μισθό πάνω από τα 586 ευρώ και αρκετά επιδόματα.
Η διαπραγμάτευση έγερνε μέχρι πρόσφατα προς τους εργοδότες που εκβιαστικά μείωναν μισθούς και όχι νόμιμα αφού ακόμα και σε ατομικό επίπεδο ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί την μείωση.Φυσικά με την απειλή της απόλυσης οι εργοδότες( αφού είχαν στα χέρια τους την ακύρωση της διατησίας στον ΟΜΕΔ και τις αλλαγές στις αποζημιώσεις απολύσεων) έκαναν ότι γούσταραν.
Για να πας σε διαιτησία μέχρι πρόσφατα έπρεπε να συμφωνήσει ο εργοδότης!!Δηλαδή..ποτέ
Το ΣτΕ όμως πρόσφατα ακύρωσε την μνημονιακή επιταγή και επανέφερε την διαιτησία στο προσκήνιο.
2α).Στην περίπτωση μας  να θυμίσουμε ότι η διατησία είχε καταργηθεί όταν γινόταν η συζήτηση για την σσε στον όμιλο και να θυμίσουμε  επίσης ότι  λίγο πριν από αυτό οι συλλογικές συμβάσεις είχαν καταργηθεί δια νόμου!!
 β)να θυμίσουμε επίσης ότι ο εισαγωγικός μισθός στον όμιλο είναι πολλαπλάσιος των 586 ευρώ του
ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες..ΥΕ 750,ΔΕ 850 κλπ κλπ
γ)να θυμίσουμε επίσης ότι ο εισαγωγικός μισθός αυτός είναι ενιαίος σε όλο το Δημόσιο λόγω ένταξης μας στο ενιαίο μισθολόγιο καθώς εργοδότης είναι το ΔΗΜΟΣΙΟ και όχι ιδώτης.
Το δε ενιαίο μισθολόγιο καθορίζεται με νόμο και όχι με διαπραγμάτευση.Αποφασίζει ο εργοδότης μας (ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ) κατ'επέκταση η κυβέρνηση και το υπουργείο οικονομικών της τι θα πληρώνει τα ΝΠΔΔ,ΝΠΙΔ,ΟΤΑ,ΔΕΚΟ,κλπ κλπ
Αυτά συνάδελφοι αποτελούν πραγματικά στοιχεία και όχι αερολογίες και υποσχέσεις.
Με τις πρακτικές του μνημονίου και τις μειώσεις μισθών ούτε συμφωνούμε ούτε θα συμφωνήσουμε ποτέ αλλά δεν θα πουλάμε και φύκια για μεταξωτές κορδέλες σαν κάτι κουτοπόνηρους.
Εμείς ακόμα και αν είμασταν εκτός ενιαίου μισθολογίου και η διαπραγμάτευση ήταν  σε άλλο επίπεδο  ,την εποχή που συζητούνταν η συλλογική σύμβαση η διαιτησία στον ΟΜΕΔ ήταν καταργημένη δια νόμου .Νόμος που κατέπεσε πρόσφατα πριν από μερικές εβδομάδες.
Για να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει ή να αλλάξουν τα πράγματα για όλο το δημόσιο ή να βγούμε από το ενιαίο μισθολόγιο και διαπραγματευτούμε μόνοι μας τις αμοιβές μας.
το blog των μηχανοδηγών
ΜΗΧΑΝΟΔΗΓΟΙ ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.