Ενώ η προσοχή όλων είναι στραμμένη στους διαγωνισμούς για τις επεκτάσεις του Προαστιακού της Αθήνας προς τα λιμάνια του Λαυρίου και της Ραφήνας, οι οποίες θα κατασκευαστούν σε αρκετά χρόνια από σήμερα, οι επιβάτες ενδιαφέρονται περισσότερο για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μέσο στις γραμμές που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.
Αν και η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ έδωσε ελπίδες πως η κατάσταση θα βελτιωθεί, πολλές προσδοκίες διαψεύστηκαν, με τους επιβάτες στην καλύτερη περίπτωση να έχουν να πουν πως η λειτουργία του Προαστιακού δεν «κατέρρευσε» εντελώς τα προηγούμενα χρόνια, όπως συνέβη σε άλλα μέσα.
Τον τελευταίο καιρό όμως έχουν αρχίσει να εμφανίζονται προβλήματα του παρελθόντος όπως ακυρώσεις ή καθυστερήσεις δρομολογίων, πολλές φορές με ενημέρωση των επιβατών την τελευταία στιγμή ή και καθόλου. Χαρακτηριστικό είναι πως εδώ και δύο εβδομάδες τα δρομολόγια του Προαστιακού προς τον Πειραιά τερματίζουν στο σταθμό του Ρέντη όπου γίνεται μετεπιβίβαση σε άλλο συρμό. Η αλλαγή αυτή στα δρομολόγια δεν έχει ανακοινωθεί μέχρι σήμερα από την εταιρεία. Παράλληλα, συγκεκριμένα δρομολόγια πραγματοποιούνται με ντιζελοκίνητους συρμούς, οι οποίοι είχαν αρκετά χρόνια να κάνουν την εμφάνισή τους στο πλήρως εξηλεκτρισμένο δίκτυο.
Σύμφωνα με εργαζόμενους, κύριο αίτιο είναι η έλλειψη επαρκούς αριθμού ηλεκτροκίνητων συρμών Desiro λόγω αναγκών συντήρησης (η οποία εκτελείται από την ίδια την ΤΡΑΙΝΟΣΕ). Ο αριθμός των συρμών αυτών είναι έτσι κι αλλιώς οριακός και δεν επιτρέπει την πύκνωση των δρομολογίων τα τελευταία χρόνια.
Η εταιρεία μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δίνει βάρος στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη όπου ως τα τέλη Μαρτίου (σύμφωνα με τον Κ. Καραμανλή) αναμένεται να ξεκινήσουν δρομολόγια οι ανακατασκευασμένοι συρμοί ETR-470 (πρώην ‘Λευκά Βέλη’), αμέσως μετά από την αδειοδότησή τους από τη Ρυθμιστική Αρχής Σιδηροδρόμων. Παράλληλα, έχει εξαγγελθεί η αγορά τρένων υδρογόνου από το ελληνικό δημόσιο τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να μισθωθούν από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει γίνει καμία αναφορά σε τροχαίο υλικό (προφανώς ηλεκτροκίνητο) το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για Προαστιακά δρομολόγια.
Κάπως έτσι, υπάρχουν σημεία του δικτύου, ακόμα και εντός του λεγόμενου αστικού τμήματος, όπου τα δρομολόγια εκτελούνται ανά μία ώρα (μεταξύ Άνω Λιοσίων και Μαγούλας) ή και λιγότερο συχνά, στη γραμμή της Χαλκίδας, μέρος της οποίας παραμένει αδικαιολόγητα εκτός του αστικού τμήματος, ακόμα και για περιοχές που εξυπηρετούνται από λεωφορεία του ΟΑΣΑ (π.χ. Αχαρνές, Άγιος Στέφανος).Την ίδια στιγμή το ωράριο των δρομολογίων δεν εξυπηρετεί όλους όσους εργάζονται πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, με κάποια από τα δρομολόγια να ολοκληρώνονται γύρω στις 10 μ.μ.
Σημαντικά είναι και τα προβλήματα υποδομών, με κύρια ευθύνη του δημόσιου ΟΣΕ. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν οι σταθμοί όπου συνήθως επισκευάζεται μόνο ότι είναι απολύτως απαραίτητο και με μεγάλη καθυστέρηση. Κυλιόμενες σκάλες και ασανσέρ παραμένουν εκτός λειτουργίας ακόμα και για μήνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την μετακίνηση των ΑμεΑ και άλλων ατόμων.
Ακόμα και οι φωτεινοί πίνακες δρομολογίων στις εισόδους και τις αποβάθρες των σταθμών παραμένουν χαλασμένοι εδώ και χρόνια χωρίς κανείς να παρεμβαίνει για την επισκευή τους. Ο ΟΣΕ σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου συστήματος τηλεματικής που θα περιλαμβάνει και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού σε σταθμούς, αλλά μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο ανακοινώσιμο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.
Συνεχή είναι, τέλος, τα παράπονα των επιβατών για την ασφάλεια τους τόσο εντός των συρμών όσο και κατά την αναμονή τους σε σταθμούς, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές. Είναι κοινό μυστικό ότι δρομολόγια του Προαστιακού χρησιμοποιούνται για μετακίνηση από και προς περιοχές όπου γίνεται διακίνηση ναρκωτικών ουσιών με πολλούς επιβάτες να έχουν ζήσει σκηνικά τρόμου κατά τη μετακίνησή τους. Κατά το παρελθόν έχουν γίνει παρεμβάσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αλλά και συνδικαλιστικών φορέων για την εξεύρεση κάποιας λύσης σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία αλλά τα όποια μέτρα λαμβάνονται είναι συνήθως αποσπασματικά και ατονούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Την ίδια στιγμή, πολλές είναι και τα περιστατικά επιθέσεων με πέτρες σε συρμούς ή τοποθέτησης αντικειμένων σε γραμμές πλησίον καταυλισμών Ρομά στη δυτική Αττική με αποτέλεσμα να έχει τεθεί πολλές φορές σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των επιβατών αλλά και των εργαζόμενων στον Προαστιακό.
Αλέξανδρος Λιάρος – athenstransport.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.