Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

ΔΑΚΕ Ι.Τ.: Οι μεθοδεύσεις σε βάρος της λειτουργίας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δεν θα περάσουν

Οι μεθοδεύσεις σε βάρος της λειτουργίας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δεν θα περάσουν.


Στην από, 12/10/2021, συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ με θέμα, μεταξύ άλλων, τον ορισμό Δ.Σ. ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ΚΕΚ – ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, δυστυχώς γίναμε μάρτυρες αντιθεσμικών συμπεριφορών, αντιδημοκρατικών αποκλεισμών, καθώς και διαδικασιών που αντιβαίνουν σαφώς τόσο στο γράμμα, όσο και στο πνεύμα των Καταστατικών της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Πρώτα και πάνω από όλα, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, συνάδελφος Γιάννης Παναγόπουλος, εισήγαγε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Διοίκησης της ΓΣΕΕ τον ορισμό Δ.Σ. ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ΚΕΚ – ΙΝΕ ΓΣΕΕ όταν η τετραετής θητεία των εν λόγω Δ.Σ. λήγει στις 27.12.2021 και δεν υπήρξε καμία προγενέστερη απόφαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για ανάκλησή τους.

Στο άρθρο 4, παρ. 1 αναφέρεται ρητά πως «Το ΙΝ.Ε διοικείται από 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) το οποίο ορίζει με τετραετή θητεία και ανακαλεί η Διοίκηση της ΓΣΕΕ». Η μεθόδευση του Προέδρου της ΓΣΕΕ και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ να καταργήσει αντικαταστατικά και άρον-άρον τα εν ισχύ Δ.Σ. των ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ΚΕΚ – ΙΝΕ/ΓΣΕΕ σε συνδυασμό με τις εκβιαστικές λογικές –που αναλύονται παρακάτω– προκειμένου να αποσπάσει πλειοψηφία στα Δ.Σ. για 4 χρόνια δημιουργούν εύλογες απορίες και ερωτηματικά.

Αυτές οι πρακτικές, και μάλιστα η επίκληση ανυπόστατων λόγων, θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία των ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ΚΕΚ – ΙΝΕ/ΓΣΕΕ υπονομεύοντας την εικόνα αξιοπιστίας δύο κορυφαίων δομών της ΓΣΕΕ που αφενός απασχολούν ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, και αφετέρου οι δράσεις του διαχέονται στο σύνολο του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Η ωμή παραβίαση του Καταστατικού του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είχε ξεκινήσει νωρίτερα από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, όταν λειτουργώντας αυτοβούλως και καταχρηστικά απέστειλε στις 5.10.2021 προσωπική επιστολή, επιλεκτικά σε κάποιους εκ των επικεφαλής των συνδικαλιστικών Παρατάξεων, ζητώντας να του υποδείξουν συγκεκριμένο αριθμό εκπροσώπων που, αυθαίρετα και χωρίς κανένα δημοκρατικό ή αναλογικό κριτήριο, μόνος του αποφάσισε.

Με δεδομένο ότι στο Καταστατικό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ διατυπώνεται ρητά πως το Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ορίζεται από τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ, η «αυτόκλητη» πρωτοβουλία του Προέδρου της ΓΣΕΕ δεν εκπορεύεται από καμία καταστατική πρόβλεψη ή αρμοδιότητα, αντιθέτως συνιστά βίαιη καταστρατήγηση.

Στη σχετική επιστολή του, μάλιστα, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ έθετε, με όρους «τελεσίγραφου», την Παρασκευή 8η.10.2021 ως καταληκτική ημερομηνία υπόδειξης εκπροσώπων, όταν η Διοίκηση της ΓΣΕΕ, δηλαδή το Συλλογικό Όργανο που θα όριζε τους εκπροσώπους, χωρίς να έχει ανακαλέσει ποτέ ή να έχουν παραιτηθεί οι προηγούμενοι, θα συνεδρίαζε την Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021.

Σε κάθε περίπτωση, ο ορισμός από τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ προϋποθέτει διαδικασία εντός του οργάνου, και όχι προειλημμένες αποφάσεις με αποκλεισμούς και προσωπικές επιλογές.

Σε σχετική απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης, αφού επισήμανε το σύνολο των ασύμβατων με το Καταστατικό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ πρακτικών που ακολούθησε ο Πρόεδρος, επανέφερε, την από τον 12/2020, πρόταση της ΔΑΚΕ Ι.Τ. για συμμετοχή με εκπροσώπους στο Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων που το επιθυμούν.

Ταυτόχρονα, η ΔΑΚΕ δεν υπέδειξε εκπροσώπους μη συμμετέχοντας στην αντικαταστατική ενέργεια του Προέδρου της ΓΣΕΕ.

Η επιστολή του Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ κοινοποιήθηκε σε όλες τι συνδικαλιστικές παρατάξεις που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ.
Μοναδικό γνώμονα αυτής της πρότασης αποτελεί η μέγιστη δυνατή διασφάλιση της διαφάνειας, της λογοδοσίας, του πλουραλισμού και του κοινωνικού ελέγχου του Ινστιτούτου ενόψει μάλιστα και σημαντικών κονδυλίων που θα κληθεί να διαχειριστεί.

Υπό αυτό το πρίσμα, εξάλλου, η ΔΑΚΕ Ι.Τ. δεν ζήτησε τις θέσεις που δικαιωματικά τις αναλογούν με βάση τον αριθμό των μελών που κατέχει στο Δ.Σ. της ΓΣΕΕ αλλά πρότεινε να οριστεί μικρότερος αριθμός εκπροσώπων της ώστε να συμμετέχουν όλες οι παρατάξεις που δεν θα είχαν εκπρόσωπο αν εφαρμόζονταν η απλή αναλογική των τριών κατανομών.

Ο αντικαταστατικός κατήφορος του Προέδρου της ΓΣΕΕ συνεχίστηκε και κλιμακώθηκε κατά τη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ στις 12/10/2021.

Όπως σαφώς και αδιαμφισβήτητα προέκυψε από τις σχετικές τοποθετήσεις των επικεφαλής των συνδικαλιστικών παρατάξεων, η πρόταση της ΔΑΚΕ Ι.Τ. για τη μεθοδολογία ορισμού της εκπροσώπησης στο Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ των 5 συνδικαλιστικών παρατάξεων που το επιθυμούν συγκέντρωνε την αποδοχή των 4 συνδικαλιστικών παρατάξεων –ΔΑΚΕ, ΕΜΕΙΣ-ΑΡΚΙ, ΕΝΟΤΗΤΑ, ΕΑΚ– πλην της ΠΑΣΚΕ δια της τοποθέτησης του Προέδρου της ΓΣΕΕ.

Η πρόταση αυτή καταχρηστικά, αντικαταστατικά και ετσιθελικά δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία με απόλυτη ευθύνη και μεθόδευση του Προέδρου της ΓΣΕΕ.

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ εκβιαστικά υποστήριζε ότι αν δεν οριστούν στο 11μελές Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, 6 μέλη της απολύτου αρεσκείας του, η Παράταξή του δεν θα συμμετάσχει. Παράλληλα, απέκλεισε με γελοίους ισχυρισμούς τον εκπρόσωπο της Παράταξης «ΕΝΟΤΗΤΑ», τον οποίο ο επικεφαλής της υπέδειξε στη διάρκεια της συνεδρίασης της Διοίκησης ανταποκρινόμενος στην πρόταση της ΔΑΚΕ.

Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στο παραλήρημά του, συσχέτιζε παντελώς ανεδαφικά και τραγελαφικά τον Αστικό Κώδικα με τη συμμετοχή 6 μελών της απολύτου αρεσκείας του, που θα του έδιναν την απόλυτη πλειοψηφία στο Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Τα συμπεράσματα προφανή και για την ορθότητα αλλά και για τη σκοπιμότητα των λεγομένων και των πεπραγμένων του. Λίγο έως πολύ υποστήριζε ότι χωρίς 6 «εκλεκτούς», η «Εταιρεία» δεν μπορεί να λειτουργήσει! Αλήθεια, όλη την προηγούμενη περίοδο που δεν υπήρχαν παραταξιακές πλειοψηφίες το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δεν λειτουργούσε αποτελεσματικά;

Ο Πρόεδρος, παίρνοντας χωρίς καμία νομιμοποίηση τα 3 ονόματα από τη διακριτή πρόταση της ΔΑΚΕ, τα συμπεριέλαβε δίχως τη σύμφωνη γνώμη τους στην πρότασή του, μια πρόταση που ούτε αποδέχτηκαν, ούτε και πρόκειται να αποδεχθούν…

Πάνω στη «φούρια» του να θωρακίσει το «μέλλον» του, πρότεινε και τον ορισμό αναπληρωματικών όταν το Καταστατικό του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι ξεκάθαρο και ως προς αυτό! Συγκεκριμένα, στο άρθρο 5, παρ. 3, προβλέπεται «Σε περίπτωση παραίτησης ή οριστικής αδυναμίας μέλους Δ.Σ., η ΓΣΕΕ ορίζει εντός 2 μηνών αντικαταστάτες των οποίων η θητεία είναι ίση με τον υπόλοιπο χρόνο της τετραετούς θητείας».

Επιπρόσθετα και με «σύμβουλο» τον πανικό για τη μεθόδευση της πλειοψηφίας στο Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, αμέλησε να ζητήσει την προβλεπόμενη εκ του Καταστατικού του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ εξουσιοδότηση σε ένα εκ των οριζόμενων μελών ώστε να αναλάβει την ευθύνη της συγκρότησης του Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ. Ειδικότερα στο άρθρο 5, παρ. 2 αναφέρεται ρητώς πως «Η συγκρότηση γίνεται εντός 15 ημερών από τον ορισμό του (Δ.Σ. ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), με την ευθύνη ενός συγκεκριμένου μέλους, το οποίο η ΓΣΕΕ με την απόφαση του ορισμού έχει ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτήσει». Με τόσους παρόντες, η έλλειψη εξουσιοδότησης δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν!

Είναι ξεκάθαρο πως η αγωνία του Προέδρου της ΓΣΕΕ για την μεθόδευση της «προσωποπαγούς πλειοψηφίας», είναι μεγαλύτερη από την αγωνία για την εύρυθμη, αξιόπιστη και παραγωγική λειτουργία του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ.

Το Ινστιτούτο είναι μια εξαιρετικά σημαντική δομή της ΓΣΕΕ που απασχολεί ένα μεγάλο αριθμό υπαλλήλων ενώ με τις δράσεις του ενδυναμώνει και ενισχύει τη θέση εργαζομένων. Η απελευθέρωσή του από πατερναλισμούς και παλινωδίες είναι βασική προϋπόθεση για να συνεχίσει να παράγει μετρήσιμο έργο και αναγκαία συνθήκη για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Η Παράταξή μας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα απέναντι στους εργαζόμενους του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, αλλά και όραμα για την προστιθέμενη αξία της προσφοράς του, δεν μπορεί και δεν θα ανεχθεί, να επικουρεί ή να συμμετέχει σε ένα Δ.Σ. που η σύνθεση του διαμορφώνεται μέσα από τις επιθυμίες ενός προσώπου αποκλείοντας παρατάξεις και δημιουργώντας τεχνητές πλειοψηφίες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, καλούμε όλες τις Παρατάξεις που συντάσσονται και ενστερνίζονται αυτή τη θέση να απομονώσουν οριστικά αυτές τις καταχρηστικές πρακτικές και τις αντικαταστατικές μεθοδεύσεις του «ενός»…

Σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, η όποια απόφαση της, από 12.10.2021, συνεδρίασης της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για ορισμό νέων Δ.Σ. ΙΝΕ/ΓΣΕΕ και ΚΕΚ – ΙΝΕ/ΓΣΕΕ είναι άκυρη ή/και αυτονόητα ακυρώσιμη. Για αυτό και το σχετικό έγγραφο που παράγει ακυρότητες και αυθαιρεσίες δεν φέρει την υπογραφή του Γεν. Γραμματέα της ΓΣΕΕ.

Η όποια εμμονή, λοιπόν, σε αυτή την άκυρη απόφαση, οδηγεί το Ινστιτούτο σε περιπέτεια με τεράστιες τις ευθύνες όσων αποφασίσουν να συμμετέχουν σε ένα μη νόμιμα ορισμένο και κατ’ επέκταση παράνομο Δ.Σ.

Καλούμε το Πρόεδρο της ΓΣΕΕ να σταματήσει να «βιάζεται» ανεξήγητα και να επιστρέψει:

•στην ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, αποδεχόμενος το αυταπόδεικτο της ισχύος του υφιστάμενου Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ,
•στην πραγματικότητα που επιβάλλει τη συμμετοχή στο Δ.Σ. του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν, με τον ορισμό από τη Διοίκηση της ΓΣΕΕ ενός αντιπροσωπευτικού και χωρίς παραταξιακές πλειοψηφίες Δ.Σ., στο χρόνο που αυτό Καταστατικά προβλέπεται, δηλαδή μέχρι τη λήξη της θητείας του παρόντος Δ.Σ.

Η ευθύνη της εύρυθμης και καταστατικής λειτουργίας του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ ανήκει και βαρύνει όλες τις Παρατάξεις, την καθεμιά και τον καθένα ξεχωριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.