Σάββατο 14 Μαρτίου 2020

Κορονoϊος: Αυτά είναι τα μέτρα για τους εργαζόμενους - Τι ισχύει για εγκύους και ευπαθείς ομάδες

Κορονοϊός Εργαζόμενοι: Έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Κορονοϊός: Η εγκύκλιος αφορά μέτρα που υποχρεούνται να λάβουν οι εργοδότες για την προστασία της δημόσιας
υγείας, βάσει τον οδηγιών του ΕΟΔΥ. Εξειδικεύει τις υποχρεώσεις των εργοδοτών:
α) Για την αναστολή διοικητικών υποχρεώσεων σχετικά με το ωράριο εργασίας των εργαζομένων.
β) Για τη δυνατότητα του εργοδότη να θέτει μονομερώς τους εργαζόμενους σε σύστημα εξ αποστάσεως εργασία.
γ) Για τη χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους γονείς, των οποίων τα παιδιά είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης και σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, ανεξαρτήτως του ορίου ηλικίας τους ή είναι άτομα με αναπηρία και είναι ωφελούμενα σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους.
δ) Για την απομάκρυνση εργαζομένων από τους χώρους εργασίας.

Τί ισχύει για τους εργαζόμενους

Ο εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενους οι οποίοι εμπίπτουν στην περιπτωσιολογία συμπτωμάτων οι ίδιοι ή τα οικεία τους πρόσωπα και πρέπει να παραμείνουν κατ' οίκον, υποχρεούται να αποδεχθεί την αποχή τους από τα εργασιακά καθήκοντά τους άμεσα, από τη στιγμή που θα έρθει σε γνώση του το γεγονός, στο πλαίσιο τόσο των επιβαλλόμενων μέτρων προστασίας αφενός μεν του ίδιου του εργαζομένου αφετέρου δε των λοιπών εργαζομένων, του εργοδότη και ασφαλώς των τρίτων στο χώρο εργασίας.
Συστήνεται επίσης η απομάκρυνση των εγκύων εργαζόμενων γυναικών, λόγω του ενδεχόμενου κινδύνου για τις ίδιες και για το κυοφορούμενο έμβρυο.

Διαβάστε: Τι προβλέπεται για την άδεια ειδικού σκοπού

Για τις ευπαθείς ομάδες

Για τους εργαζόμενους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, των οποίων η κατάσταση υγείας ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο, εφαρμόζονται αναλογικά τα προβλεπόμενα για τους εργαζόμενους σε κατ' οίκον παραμονή για προληπτικούς λόγους, όπως περιγράφονται παραπάνω.  
Κατά το διάστημα παραμονής του εργαζόμενου στην οικία του, ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο των αποδοχών του εργαζομένου, εκτός κι αν η επιχείρηση έχει αναστείλει την δραστηριότητα της στο σύνολο ή μέρος αυτής λόγω εντολής δημόσιας αρχής για την αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορονοϊού.

Αναστολή υποχρεώσεων για εργοδότες

Η εγκύκλιος προβλέπει επίσης, την αναστολή υποχρέωσης προς υποβολή των εντύπων Ε4 (Συμπληρωματικός ωραρίου), Ε8 (Αναγγελία Υπερεργασίας ή Νόμιμης Υπερωριακής Απασχόλησης) Ε12 (e-Οικοδομώ Ε12) στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ για το χρονικό διάστημα από 11-03-2020 έως και 10-04-2020. Για το εν λόγω χρονικό διάστημα ο εργοδότης δεν έχει υποχρέωση να καταχωρεί κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων πριν την πραγματοποίησή τους, όπως:
i. τροποποίηση της ώρας έναρξης ή λήξης του ωραρίου,
ii. αλλαγή της ημέρας ανάπαυσης εντός της εβδομάδας,
iii. αλλαγή ημερήσιας βάρδιας λόγω απρόβλεπτων συνθηκών,
iv. εξατομικευμένη μεταβολή του χρόνου προσέλευσης στην εργασία, κ.λ.π.
ν. υπερεργασία και νόμιμη υπερωριακή απασχόληση.
Η καταχώρηση κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου, θα υποβληθεί με δήλωση ωραρίουσυγκεντρωτικά και απογραφικά, στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα της παρασχεθείσας εργασίας με ειδικό έντυπο. Σε περίπτωση παράτασης των προληπτικών μέτρων παρατείνονται και η καταχώρηση κάθε αλλαγής ή τροποποίησης του ωραρίου ή της υπερεργασίας και της νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης, θα υποβάλλεται συγκεντρωτικά και απογραφικά στο πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα, από τον μήνα πραγματοποίησής τους.

Βρούτσης: Οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς

"Μπροστά σε αυτήν την άνευ προηγουμένου κρίση, οι πολίτες μπορούν να αισθάνονται πιο ασφαλείς και σίγουροι, γιατί δίπλα τους βρίσκεται μία κυβέρνηση που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και παίρνει αποφάσεις προς όφελος της κοινωνίας συνολικά" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου. "Στο πλαίσιο αυτό, καλύπτουμε τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και τις εγκύους" συμπλήρωσε.
newsit.gr, tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.