
Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι όντως ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Στην βασική ερώτηση για το ποιο μέσο χρησιμοποίησαν (αναφέρεται ως υπηρεσία) κατά τους τελευταίους 12 μήνες, οι Έλληνες απάντησαν σε ποσοστό 60% την τοπική αστική συγκοινωνία της περιοχής του, πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι 52%.
Σε ποσοστό 31% χρησιμοποιήθηκαν τα ΚΤΕΛ (έναντι 16% της ΕΕ) και 27% πλοίο ή ferry-boat (9% στην ΕΕ). Αεροπλάνο χρησιμοποίησε το 23%, λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ήταν 27%. Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές αποτυπώνεται αυτό που γνωρίζουμε όλοι και που ελπίζουμε να αρχίσει να αντιστρέφεται τα επόμενα χρόνια. Μόλις 16% των Ελλήνων που ρωτήθηκαν επέλεξαν ένα τρένο ενώ ο μέρος όρος στην ΕΕ των 28 ήταν υπερδιπλάσιος με 34%. Κάνενα μέσο δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει το 17% (προφανώς λόγω χρήσης ιδιωτικού οχήματος ενώ έκπληξη αποτελεί το 26% στην ΕΕ γενικά. Όλα τα μεσα έχει χρησιμοποιήσει το 62%, στατιστικό ενθαρρυντικό αν κρίνουμε το 54% της ΕΕ.
Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες στη χώρας μας (51%) δεν γνώριζαν αν η ΕΕ έχει θεσπίσει δικαιώματα επιβατών στα μέσα μεταφοράς. Πάντως εμφανιζόμαστε πιο ενημερωμένους από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους που δηλώνουν άγνοια σε ποσοστό 66%.
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ vs ΤΡΕΝΟ
Πιο συγκεκριμένα για τα αεροπορικά ταξίδια οι συμπατριώτες μας δήλωσαν σε ποσοστό 81% ότι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα, το ποσοστό είναι σαφώς υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που φτάνει το 72%. Στο ακραίο σενάριο της ακύρωσης πτήσης μόλις το 3% απάντησε καταφατικά ενώ καθυστέρηση δύο ωρών ή μεγαλύτερη απάντησε το 12% σχεδόν ίδιο με το μ.ο. της ΕΕ (15%).
Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές πάλι σε πολύ υψηλό ποσοστό, 82% δηλώνει ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα όταν στην ΕΕ γενικά το ποσοστό είναι 62%. Εδώ έχουμε αρκετά ικανοποιητικά στοιχεία επίσης. Μόλις το 13% δήλωσε ότι είχε αναχώρηση με καθυστέρηση 1-2 ωρών (19% στην ΕΕ), ακύρωση μόλις το 1% (14% στην ΕΕ), άφιξη με καθυστέρηση άνω των 2 ωρών δήλωσε μόλις το 1% (6% στην ΕΕ).
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη τα παράπονα μας τα κάνουμε στην εταιρεία που μας μεταφέρει (65-66% αντίστοιχα), ενώ όπως αποκαλύπτει η έρευνα τελικά επισήμως δεν υποβάλλουμε κάποιο παράπονο σε ποσοστό 82%, σαφώς πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 72%.
Δύσκολα ζητάμε βοήθεια και για άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα. Δεν ζήτησαμε βοήθεια σε ποσοστό 94%, παρόμοιο με εκείνο της Ε.Ε. που ήταν 92%.
Στην Ελλάδα τέλος, «δεν το έχουμε» με την πολλαπλή χρήση μέσων όταν ταξιδεύουμε, τουλάχιστον στην περίπτωση ενός ενιαίου εισιτηρίου που να τα συνδυάζει. Σε ποσοστό 97% η απάντηση ήταν όχι ενώ στην Ε.Ε. των 28% τα πράγματα είναι ελαφρώς καλύτερα με το ποσοστό να είναι 89%. Είναι φανερό ότι η πολυτροπικότητα παραμένει ένα χαμένο παιχνίδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πως έχουν πολλά να γίνουν και σε αυτό το πεδίο.
ypodomes.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.