Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Ψηφίστηκε το 4ο μνημόνιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Εγκρίθηκε από τη Βουλή όπως αναμενόταν το πολυνομοσχέδιο με τα μέτρα και τα αντίμετρα.

Μοναδική «παραφωνία» από το ΣΥΡΙΖΑ η Τ. Χριστοδουλοπούλου η οποία δεν ψήφισε το άρθρο 56 για την ιδιωτική εκπαίδευση. Σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής είχε ενημερώσει την κυβέρνηση ότι δεν θα το ψηφίσει για προσωπικούς λόγους, θέση που έγινε αποδεκτή.
Nωρίτερα ο Αλ Τσίπρας τόνισε κατά την ομιλία του πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα οδηγήσουν σε θετική εισήγηση βιωσιμότητας από το ΔΝΤ, κάτι που θα οδηγήσει στο να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE.
Δεν αποτελούσε επιλογή μας αυτό το μίγμα πολιτική. Τα απαιτούσε το ΔΝΤ. Αν έχουμε τη θετική λύση στο χρέος θα εφαρμόσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Αν δεν έχουμε θετική εξέλιξη το ΔΝΤ θα φύγει. Αν φύγει δεν υπάρχει για εμάς η δέσμευση να υλοποιήσουμε αυτά τα μέτρα, σημείωσε.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μόνο αν το Σεπτέμβρη του 2017 αρχίσουν να υπάρχουν τα μέτρα για το χρέος. Αν αυτό δεν γίνει τα μέτρα θα αποσυρθούν, και αυτό το ξέρουν οι εταίροι.
O πρωθυπουργός μίλησε για μια Ελλάδα που αλλάζει και μια οικονομία που βλέπει μπροστά με αισιοδοξία, κάτι που φαίνεται από τα ελληνικά ομόλογα αλλά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται από το εξωτερικό. Με βάση τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο θα πιαστούν οι στόχοι αλλά θα δημιουργηθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος συνολικά 3,5 δισ. ευρώ ως το 2021 και θα υπάρξουν επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης, ανέφερε ο κ. Τσίπρας

Μητσοτάκης: Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη πολιτική απάτη

Με σφοδρή επίθεση και σκληρούς χαρακτηρισμούς προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του στη συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών. «Ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη πολιτική απάτη», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, καλώντας τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, όπως έκανε το 2015 μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.
«Η Ελλάδα ζει έναν εφιάλτη με ευθύνη Τσίπρα- Καμμένου», υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «σκοτεινή μέρα για την Ελλάδα» και ονοματίζοντας συγκεκριμένους υπουργούς που εμποδίζουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Κατήγγειλε την κυβέρνηση πως δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση γι' αυτά που ψηφίζονται σήμερα και ότι είναι «η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην ευρωζώνη», ενώ χαρακτήρισε τα αντίμετρα ως «το περιτύλιγμα του πακέτου των μέτρων» που έρχονται με τη συμφωνία.

Γεννηματά:  Λέμε όχι σε όλα

Με τα νέα μέτρα, οδηγείτε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες στο περιθώριο και ταυτόχρονα τάζετε αναδιανομή της μιζέριας με τα αντίμετρα. Παίρνετε από τον χαμηλοσυνταξιούχο μια σύνταξη και θα δώσετε, αν σας το επιτρέψουν, συσσίτιο στο εγγόνι του στο σχολείο, τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Μη περιμένετε από εμάς καμία ανοχή, καμιά συνενοχή. Λέμε όχι σε όλα. Τα αντίμετρα είναι το νέο μεγάλο παραμύθι. Τα μέτρα είναι η οδυνηρή πραγματικότητα.
Η Κυβέρνηση αυτή είχε τη μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή, μεγάλη ευκαιρία για πολιτική συνεννόηση και τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών , που εμείς εξασφαλίσαμε για τη χώρα. Στάθηκε αδύναμη και ανίκανη να τα αξιοποιήσει προς όφελος του τόπου, τόνισε. Ποτέ δεν διαπραγματεύθηκε σοβαρά, με σχέδιο και στρατηγική για το εθνικό συμφέρον, τόνισε.

Θεοδωράκης: Κλείνει ο κύκλος του εθνικολαϊκισμού

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε πως η διαχρονική πρόταση του Ποταμιού να μην έχουν φορολογική ασυλία οι βουλευτές έχει γίνει αποδεκτή. Αυτό θα το ψηφίσουμε, όπως θα ψηφίσουμε και την μερική, έστω, μείωση των φορολογικών βαρών της αγροτικής παραγωγής
Αυτά είναι τα δύο άρθρα που θα ψηφίσει το Ποτάμι. Με την ψήφιση του νέου μνημονίου από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ και τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, κλείνει ο κύκλος του εθνικολαϊκισμού που κυριάρχησε από το 2010, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Λεβέντης: Οι ξένοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα

Ο Β. Λεβέντης τόνισε πώς «Θα ψηφίσουμε μόνο τη διάταξη για την αύξηση της φορολογίας των βουλευτών. Αλλά να σας κάνω τη χάρη να ψηφίσω τα αντίμετρα, δεν μπορώ να το κάνω κ. Τσίπρα».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι ξένοι δεν εμπιστεύονται την Ελλάδα γιατί καμία κυβέρνηση δεν προχώρησε τις μεταρρυθμίσεις και τόνισε ότι δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου συμφωνία που να αναφέρεται στο μέλλον και να θέλει να δέσει χειροπόδαρα ένα κράτος.

Κουτσούμπας: «Μνημόνιο στην τετάρτη»

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ έκανε λόγο για «μνημόνιο στην τετάρτη», τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων και κατευθύνσεις αύξησης της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και ενίσχυσης της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, τα οποία προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε ότι τα δύο αλλεπάλληλα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση είναι αρκετά για να πέσει η «αριστερή μάσκα» της, «που καλλιέργησε ανοχή, που παγίδευσε με κινήσεις εντυπωσιασμού, με επισκέψεις του πρωθυπουργού σε χώρους μνήμης- τιμής ηρωικών γεγονότων και μορφών του λαϊκού μας κινήματος, της ταξικής πάλης, της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, του ίδιου του ΚΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.