Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Κοροϊδεύουν επί δύο χρόνια 222 χιλιάδες υποψήφιους συνταξιούχους

Στην ουρά γι' αυτά που δικαιούνται.
Η κυβέρνηση προανήγγειλε ακόμη μία αναβολή στον χρόνο εκκαθάρισης των συντάξεων, παραπέμποντάς τον για το τέλος του έτους.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μεταθέτει τώρα εκ νέου το χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης των συντάξεων που εκκρεμούν για να χορηγηθούν από τον ΕΦΚΑ και ενώ έχουν προηγηθεί άλλες τρεις διαδοχικές αναβολές, αφού με βάση τις αρχικές κυβερνητικές υποσχέσεις όλες οι εκκρεμείς συντάξεις θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί από τον Οκτώβριο του 2017.

Σήμερα, τον Αύγουστο του 2018, η κυβέρνηση προανήγγειλε ακόμη μία αναβολή στον χρόνο εκκαθάρισης των συντάξεων, παραπέμποντάς τον για το τέλος του έτους, οδηγώντας στην ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων. Πρόκειται για την άλλη όψη της πολιτικής αυτής, που δημιουργεί τεχνητά πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ εις βάρος των συνταξιούχων, που περιμένουν ακόμη και δύο χρόνια για να πάρουν τη σύνταξή τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Ιανουαρίου 2017 η Εφη Αχτσιόγλου δεσμευόταν ότι μέχρι τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς θα έχει γίνει εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Σε δήλωσή της τον Οκτώβριο του 2017, μετέθεσε την πλήρη εκκαθάριση των συντάξεων οπωσδήποτε έως τον Ιούνιο του 2018. Τον περασμένο Μάρτιο, η υπουργός Εργασίας έδωσε μία ακόμη αναβολή στην εκκαθάριση του κύριου όγκου τον Αύγουστο του 2018. Σε νέες δηλώσεις της, ούτε αυτό κατέστη εφικτό, καθώς όπως είπε «το στοίχημα του Αυγούστου θα πάει λίγους μήνες πιο κάτω, αλλά νομίζω ότι εντός του χρόνου θα επιτευχθεί», μεταθέτοντας ξανά την εκκαθάριση, αυτή τη φορά μέχρι το τέλος του χρόνου.

Τονίζεται ότι σε εκκρεμότητα βρίσκονται σήμερα 90.000 αιτήσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης, 90.000 για επικουρική και 42.000 για εφάπαξ. Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της οριστικής κύριας σύνταξης φθάνει και τα δύο χρόνια, κατά μέσο όρο, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις συντάξεις με διαδοχική ασφάλιση (πάνω από δύο Ταμεία). Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, η καθυστέρηση ξεπερνά και τα τρία χρόνια.

Για την αποπληρωμή όλων των αιτήσεων αλλά και για την καταβολή των αναδρομικών ποσών απαιτούνται 1,6 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι κάθε μήνα εκδίδονται 18.000 οριστικές αποφάσεις για συντάξεις, ενώ κατατίθενται 12.000 νέες αιτήσεις.

Μάλιστα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) ανακοίνωσε ότι θα στραφεί δικαστικά με μηνύσεις και αγωγές κατά παντός υπευθύνου, αφού η κατάσταση στους υποψήφιους συνταξιούχους είναι απελπιστική. Μάλιστα καταγράφονται περιπτώσεις υποψήφιων συνταξιούχων που πεθαίνουν περιμένοντας την έκδοση της σύνταξης! Παράλληλα έχουν εντοπιστεί χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης οι οποίες παραμένουν σε εκκρεμότητα από το 2016 λόγω μη ύπαρξης του κατάλληλου λογισμικού.

tanea.gr, cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.