Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Η Alstom εξαγόρασε την Bombardier Transportation, ενισχύοντας τη θέση της στην παγκόσμια αγορά του mobility

Το φλερτ τελικά κατέληξε σε «γάμο». Η γαλλική Alstom και οι καναδικές Bombardier Inc. και Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) προχώρησαν στην υπογραφή Μνημονίου
Κατανόησης (MoU) για την εξαγορά της Bombardier Transportation.
Επιμέλεια: Βάσω Βεγιάζη
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, εντός του α’ εξαμήνου του 2021, η Alstom θα έχει συσσωρεύσει έσοδα περίπου 15,5 δισ. ευρώ.
Η τιμή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Bombardier Transportation θα ανέλθει στα 5,8 – 6,2 δισ. ευρώ, η οποία θα καταβληθεί μετρητών και νέων μετοχών της Alstom.
Η CDPQ θα επανεπενδύσει περίπου 2 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στο 100% των εισπράξεων από την πώληση της συμμετοχής της στην Bombardier Transportation και θα επενδύσει περαιτέρω 0,7 δισ. ευρώ στην Alstom.
«Είμαι πολύ υπερήφανος που ανακοινώνω την εξαγορά της Bombardier Transportation, η οποία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της παγκόσμιας θέσης μας στην αγοράς του mobility.
Αυτή η εξαγορά θα βελτιώσει την παγκόσμια εμβέλειά μας και την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμη κινητικότητα.
Η Bombardier Transportation θα προσδώσει στην Alstom συμπληρωματική γεωγραφική παρουσία και βιομηχανικό αποτύπωμα σε αναπτυσσόμενες αγορές, καθώς και πρόσθετες τεχνολογικές πλατφόρμες. Θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες καινοτομίας για να ηγηθούμε στο κομμάτι της “έξυπνης” και “πράσινης” καινοτομίας.
Επίσης, είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε το CDPQ ως νέο μακροπρόθεσμο μέτοχο, το οποίο υποστηρίζει πλήρως τη συναλλαγή και τη στρατηγική της Alstom» δήλωσε ο Henri Poupart-Lafarge, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alstom.

Το προφίλ των «παικτών»

-Η Alstom αποτελεί κορυφαία εταιρεία στον σιδηροδρομικό εξοπλισμό, με ετήσιες πωλήσεις 8,1 δισ. ευρώ ως τις 31 Μαρτίου 2019.
-Την περίοδο 2016-2019 παρουσίασε ισχυρή ανάπτυξη πωλήσεων, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,5%, που ξεπέρασε την απόδοση της αγοράς, βελτιώνοντας σημαντικά την κερδοφορία της (έως 7,5% προσαρμοσμένο περιθώριο EBIT).
-Η Bombardier Transportation αποτελεί σημείο αναφοράς στις παγκόσμιες σιδηροδρομικές μεταφορές, με πωλήσεις 7,4 δισ. ευρώ ως τον Δεκέμβριο του 2019.
-ΤΟ CDPQ αποτελεί κορυφαίου fund manager του Καναδά που διαχειρίζεται κεφάλαια για δημόσια και συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ταμεία. Στις 30 Ιουνίου 2019, κατείχε καθαρά περιουσιακά στοιχεία 326,7 δισ. δολ. Καναδά. Επενδύει παγκοσμίως σε μεγάλες χρηματοπιστωτικές αγορές, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, υποδομές, ακίνητα και ιδιωτικά χρέη.

Η δομή του deal

-Η συναλλαγή θα λάβει τη μορφή εξαγοράς, άμεσα ή έμμεσα, του 100% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Bombardier Transportation, που κατέχουν η Bombardier Inc. και η CDPQ.
-Η CDPQ θα καταστεί κύριος μέτοχος της Alstom με περίπου 18% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ θα συμμετέχει με 2 αντιπροσώπους και έναν Παρατηρητή (censeur) στο διοικητικό συμβούλιο.
-Η τιμή για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Bombardier Transportation θα κυμαίνεται στα 5,8 – 6,2 δισ. ευρώ.
-Η καθαρή ταμειακή θέση της Bombardier Transportation θα παραμείνει κλειστή από την Alstom.
-Η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στο α’ μισό του 2021.
metaforespress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.