Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Αλλάζει ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας με 2 έργα 65 εκ. ευρώ

Αποτέλεσμα εικόνας για Αλλάζει ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Αθήνας με 2 έργα 65 εκ. ευρώΣύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο προγραμματισμός της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπει τη δημοπράτηση δύο έργων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ
μέσα στο 2020.

Ριζικά αναμένεται να αλλάξει η εικόνα του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας (σταθμός Λαρίσης), καθώς τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν δύο έργα για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του σταθμού και των υποδομών για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στην ευρύτερη περιοχή. 

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ο προγραμματισμός της ΕΡΓΟΣΕ προβλέπει τη δημοπράτηση των δύο έργων με εκτιμώμενο προϋπολογισμό ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ μέσα στο 2020. 

Οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Economix ότι το πρώτο έργο που θα δημοπρατηθεί με προϋπολογισμό ύψους περίπου 40 εκατομμυρίων ευρώ, θα αφορά – μεταξύ άλλων – στην κατασκευή τριών νέων αποβαθρών για την εξυπηρέτηση των επιβατών και μεγάλης υπόγειας πεζοδιάβασης, η οποία θα συνδέει τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό με τον σταθμό Λαρίσης του μετρό. 

Η νέα υπόγεια διάβαση πεζών θα συνδέει με κυλιόμενες σκάλες και ανελκυστήρες το σύνολο των έξι αποβαθρών που θα υπάρχουν στο σταθμό όταν ολοκληρωθεί το έργο, ενώ προβλέπεται στον ίδιο χώρο να κατασκευαστούν και 20 εμπορικά καταστήματα. 

Το έργο περιλαμβάνει και την τοποθέτηση νέας σήμανσης στις εισόδους και εξόδους του σταθμού, στις τρεις νέες αποβάθρες, στις υπόγειες πεζοδιαβάσεις, στις σκάλες και στους ανελκυστήρες. Ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει επίσης να κατασκευάσει και αποχετευτικό δίκτυο ομβρίων των σιδηροδρομικών γραμμών αλλά και στις νέες αποβάθρες. 

Ο στόχος της ΕΡΓΟΣΕ είναι να βάλει ξανά σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά έργα τα οποία είχαν παγώσει για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων του κεντρικού σταθμού της Αθήνας, ο οποίος αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία εισόδου στην πρωτεύουσα.

Στο μέλλον αναμένεται να κατασκευαστούν και δύο ακόμα επίπεδα στον κεντρικό σταθμό για τη στέγαση των υπηρεσιών του ΟΣΕ, τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και για την κάλυψη του συνόλου του σταθμού με μόνιμο διαφανές στέγαστρο επί μεταλλικών στύλων. Τα ίδια σχέδια προβλέπουν την κατασκευή νέου κτηρίου, βόρεια του υφιστάμενου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί επίσης για στέγαση υπηρεσιών του ΟΣΕ. 

Πριν από τις παρεμβάσεις για την κατασκευή δύο νέων επιπέδων και την κάλυψη του σταθμού με μόνιμο στέγαστρο, η ΕΡΓΟΣΕ θα προχωρήσει στη δημοπράτηση έργου με προϋπολογισμό 24 εκατομμυρίων ευρώ για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην ευρύτερη περιοχή του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας. 

Το έργο, το οποίο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2020, προβλέπει την κατασκευή ανισόπεδης διάβασης οχημάτων στην οδό Πέλοπος, η οποία θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα ισόπεδη διάβαση στην οδό Λένορμαν, την κατασκευή υπαίθρου χώρου στάθμευσης για τους επιβάτες του σιδηροδρομικού σταθμού και την αναμόρφωση της έκτασης μεταξύ του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού Αθηνών και του διατηρητέου κτηρίου του σιδηροδρομικού σταθμού Πελοποννήσου. 

Η μελέτη του έργου προβλέπει την ενοποίηση της περιοχής μεταξύ των δύο κτηρίων με την κατεδάφιση παλιών κτισμάτων και περιφράξεων, την κατασκευή μικρών έργων οδοποιίας (ασφαλτοστρώσεις, πεζοδρόμια), κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης και αποχετευτικών έργων. 

Οι επενδύσεις για την αναβάθμιση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού της Αθήνας σε συνδυασμό με την κατασκευή της νέας, τετραπλής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους 2,4 χιλιομέτρων στα Σεπόλια, από τον κεντρικό σταθμό έως τις Τρεις Γέφυρες, αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. 

Το έργο για την κατασκευή της τετραπλής σιδηροδρομικής γραμμής, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας θα είναι υπόγειο, είναι σε εξέλιξη εδώ και μερικές εβδομάδες. 

Πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών υπέγραψε την απόφαση με την οποία δίνεται άδεια στα εργοτάξια του αναδόχου (Intrakat – Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ). Η κατασκευή της νέας γραμμής, η οποία θα κοστίσει περίπου 67 εκατομμύρια ευρώ, θα είναι έτοιμη σε διάστημα 52 μηνών από την ημερομηνία έναρξης των έργων. 

economix.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.