Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Πάτρα: Τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους η διακοπή του Προαστιακού από Αγ. Βασίλειο μέχρι Ρίο- Με λεωφορεία η μεταφορά των επιβατών

«Με τον Προαστιακό της Πάτρας συμβαίνει αυτό ακριβώς που είπαμε όταν βρεθήκαμε στην πόλη με τον υπουργό Μεταφορών κατά τη διάρκεια του
Περιφερειακού Συνεδρίου», υποστηρίζει μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο γενικός γραμματέας Μεταφορών Θανάσης Βούρδας. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά ο κ. Βούρδας απαντά στις επικρίσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από χθες αναφορικά με τις αλλαγές που προκύπτουν στην λειτουργία του Προαστιακού λόγω των εργασιών για τον εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής γραμμής.
Μάλιστα κάνοντας ευθεία αναφορά στον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Γρηγόρη Αλεξόπουλο ο γ.γ. του Υπουργείου σημειώνει ότι ίσως κάποιοι να πιστεύουν ότι τα έργα γίνονται με… Lego μέσα σε ένα βράδυ. Όπως εξήγησε οι εργασίες στο κομμάτι από τον Άγιο Βασίλειο μέχρι και το Ρίο θα διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2018 και στο διάστημα αυτό η μεταφορά των επιβατών, σε αυτό το κομμάτι και μόνο, θα γίνεται με λεωφορεία που θα δρομολογήσει ο ΟΣΕ.
«Το γεγονός ότι τον Μάιο θα υπάρξει διακοπή στον τμήμα αυτό και μόνο, όχι στον Προαστιακό συνολικά, για να εκσυγχρονιστεί η γραμμή δεν αποτελεί κανένα πλήγμα για τον Προαστιακό. Αποτελεί εκσυγχρονισμό. Αυτή τη διαδικασία την έχουμε πει από το Περιφερειακό Συνέδριο. Μάλιστα τότε όσοι σήμερα παρουσιάζονται ως δικαιωμένοι έλεγαν ότι διακόπτουμε άμεσα τη λειτουργία του Προαστιακού. Διαψεύσθηκαν τότε, ξαναδιαψεύδονται σήμερα γιατί αυτά τα οποία γίνονται είναι αυτά για τα οποία δεσμευτήκαμε.
Ο στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την λειτουργία του Προαστιακού, αυτό δεν γίνεται με μαγικό ραβδί από την μία μέρα στην άλλη. Πρέπει να αλλάξει η γραμμή, πρέπει να γίνει κανονική γιατί είναι γραμμική από την εποχή του Τρικούπη και δεν έχει αλλάξει από τότε. Έχουμε βάλει έναν στόχο κι έχουμε παρουσιάσει όλο το χρονοδιάγραμμα για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής και του Προαστιακού γιατί από την ίδια θα εξυπηρετούνται και τα δρομολόγιά του.
Αν θέλουμε να υπάρχουν ακόμα περισσότερα δρομολόγια και καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού θα πρέπει να εφαρμοστούν σύγχρονα συστήματα που θα επιτρέπουν την μεγαλύτερη χωρητικότητα  στο δίκτυο. Ίσως κάποιοι , ο Αντιπεριφερειάρχης, δεν ξέρω ποιος, πιστεύουν ότι τα έργα φτιάχνονται με Lego σε μια νύχτα. Δεν φτιάχνονται όμως έτσι τα έργα, φτιάχνονται με κατασκευές», σχολίασε μεταξύ άλλων ο κ. Βούρδας. Όπως εξήγησε από την περιοχή του Αγίου Βασιλείου αρχίζει να κατασκευάζεται το cut and cover, δηλαδή η βύθιση της γραμμής.
Αυτό απαιτεί εργασίες που θα φτάσουν σίγουρα μέχρι τις αρχές του 2019 για να μπορέσει να λειτουργήσει. Στην συνέχεια θα υπάρξουν εργασίες και στο επόμενο κομμάτι στον Καστελλόκαμπο. «Πώς  θα γίνει ο εκσυγχρονισμός της γραμμής; Με μαγικό ραβδί; Για το 2018 θα γίνουν οι εργασίες μέχρι την μετατοπισμένη στάση του Ρίου. Γιαυτό έχουμε δεσμευτεί, το έχει πει και ο ίδιος ο ΟΣΕ ότι θα καλύψει αυτά τα κενά στα οποία θα γίνονται οι εργασίες με λεωφορειακές γραμμές. Δεν γίνεται αλλιώς.
Ο Προαστιακός της Πάτρας είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο που υπάρχει στην Ελλάδα και προέκυψε τυχαία. Σήμερα αυτοί που βαυκαλίζονται δεν είναι οι δημιουργοί του, προέκυψε από τους πολίτες. Δεν προέκυψε από τους τοπικούς φορείς, γιατί σήμερα λένε κάποιοι ότι το έφτιαξαν τότε. Από την άλλη επειδή σεβόμαστε αυτό το γεγονός έχουμε πει ότι ο Προαστιακός της Πάτρας όπως είναι σήμερα έχει ημερομηνία λήξης. Το 2022 δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν ηλεκτρικοί συρμοί για τους οποίους θα χρειάζονται ειδικές παραγγελίες.
Η λύση είναι να μπορέσουμε να κάνουμε γραμμές κανονικού εύρους στην Πάτρα  για να λειτουργεί καλύτερα και με περισσότερα δρομολόγια ο Προαστιακός. Στο μεσοδιάστημα θα υπάρξει σίγουρα μια κάποια ταλαιπωρία αλλά δεν γίνονται τα έργα διαφορετικά. Έχουμε δεσμευτεί ότι μέσα στο 2018 θα προετοιμαστεί η προκήρυξη του τμήματος από την οδό Κανελλοπούλου μέχρι τον Άγιο Διονύσιο και τα υπολειπόμενες  μελέτες από τον Άγιο Διονύσιο μέχρι τον Άγιο Ανδρέα. Ο προγραμματισμός προχωράει κανονικά, εξ’ ου και έχουμε εργασίες στον Άγιος Βασίλειο. Το χρονοδιάγραμμα προχωράει κανονικά.»

thebest.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.