Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Το «Τρένο στο Ρουφ» συνεχίζει σε νέους ρυθμούς το ταξίδι του

Η περιοχή βρίσκεται μεταξύ της οδού Πειραιώς και της Πέτρου Ράλλη, κοντά στην Ομόνοια. Παλιά βιομηχανική ζώνη το Ρουφ, θυμούνται οι παλιότεροι, πήρε το όνομα από έναν
Βαυαρό μεγαλοκτηματία. Εκεί, στη λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και Αμφιπόλεως καθιέρωσε πριν από δύο δεκαετίες η ηθοποιός και σκηνοθέτις Τατιάνα Λύγαρη το «Τρένο στο Ρουφ».
Εκεί, έδωσε πλήθος παραστάσεων, μουσικών δράσεων, διαλέξεων, ενώ στο  Wagon-Restaurant και το διπλανό Wagon-Bar φαγητό, ποτό και ατμόσφαιρα. Οι προτάσεις της πολλές, για χειμώνες και καλοκαίρια. Οπως το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 Κουπέ» που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη. Αύριο Κυριακή ξεκινάει το όγδοο και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου. Νέοι δημιουργοί γεμίζουν τον χώρο, παίζουν, χορεύουν στην αποβάθρα, στην οροφή του τρένου, μέσα κι έξω από τα κουπέ, στις μπαγκαζιέρες... Μια γιορτή γεμάτη δράση και χρώματα, ιδέες με τους περφόρμερ να μπαινοβγαίνουν στα βαγόνια και τους θεατές να τους ακολουθούν.
«Είκοσι χρόνια κύλησαν στις ράγες του σιδηροδρομικού σταθμού Ρουφ και ολοκληρώσαμε», λέει στην «Κ» η Τατιάνα Λύγαρη, «μια πλούσια παραγωγική καλλιτεχνική διαδρομή. Η αμαξοστοιχία θέατρο ξεκίνησε σαν ένα μικρό εναλλακτικό θεατράκι σε τρία βαγόνια και μια ατμομηχανή και εξελίχθηκε σε ένα σπάνια βιομηχανικό μνημείο του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού, με τα μουσειακά του βαγόνια, ένας μοναδικός στον κόσμο πολιτιστικός σιδηροδρομικός πολυχώρος που έχει πλέον 10 βαγόνια. Εισήγαγε καινοτόμες δράσεις, όπως την εστίαση στους πολιτιστικούς χώρους που εκείνη την εποχή δεν υπήρχε, site-specific παραστάσεις, φεστιβάλ όλων των τεχνών στο τρένο και βέβαια ξαναέβαλε στον χάρτη της Αθήνας την ιστορική περιοχή του Ρουφ που εκείνη την εποχή ήταν ξεχασμένη».
Ομως ο πρώτος κύκλος έκλεισε και τώρα άνοιξε ένας καινούργιος. Οι παλιοί θεατές μείωσαν τις επισκέψεις τους γιατί μεγάλωσαν ή τους επηρέασε η κρίση, έρχονται όμως τα παιδιά τους. Η Τατιάνα Λύγαρη το βλέπει στους καινούργιους θεατές, στις αντιδράσεις τους, τα «ουάου» που ακούει όταν ανακαλύπτουν τον σιδηροδρομικό πολυχώρο. «Ο νέος θεατής αισθάνεται την ανάγκη να ξαναπώ την ιστορία του τρένου. Το ανακαλύπτουν όμως και οι ξένοι επισκέπτες και τα ξένα μίντια, όπως ο “Γκάρντιαν” που έγραψε δυο φορές. Εμείς, προσπαθούμε να κρατήσουμε τον πήχυ ψηλά μέσα στη γενική ντροπιαστική έκπτωση αρχών και αξιών και συμπεριφορών που βιώνουμε, προσπαθούμε να ψυχαγωγηθεί ο θεατής».
Καμαρώνει για όσα κατάφερε, «από την άλλη μετανιώνω που δεν ήμουν πιο μαχητική την εποχή της ευμάρειας και πιο διεκδικητική ώστε να εξασφαλίσω και οικονομικά τη μελλοντική του πορεία. Είναι χώρος με πολλά έξοδα συντήρησης, με πολλές ιδιαιτερότητες. Θέλω να εξασφαλίσω το μέλλον αυτού του θεάτρου ώστε όταν φύγω να μη μετατραπεί σε χώρο με παλιοσίδερα». Στα χρόνια της κρίσης δεν έκλεισε το θέατρο, αλλά το άνοιξε στις νέες δυνάμεις δημιουργών για να πειραματιστούν. Επί έξι χρόνια στήριξε με ίδια μέσα το Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «τα 12 Κουπέ» που πραγματοποιείται κάθε άνοιξη, ενώ καθιέρωσε κι ένα δεύτερο, σύγχρονου χορού τον Σεπτέμβριο. Τώρα και τα δύο εντάχθηκαν σε ένα τριετές πρόγραμμα με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Περιφέρειας Αττικής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους.
Επισημαίνει ότι η θεματολογία των νέων δημιουργών μετατοπίζεται. «Περάσαμε από την περίοδο της μετανάστευσης και του προσφυγικού σε πιο ανθρωποκεντρικά θέματα. Τους ενδιαφέρει ο άνθρωπος, η διαχείριση της μοναξιάς και της απώλειας, ο ρόλος των αναμνήσεων κ.ά.». Μετά το 8ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών, ξεκινά η συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας για τέσσερις Τρίτες του Ιουνίου (5, 12, 19, 26), όπου θα παρουσιάζονται επιλεγμένες ταινίες στην αποβάθρα με ελεύθερη είσοδο, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Athens Open Air Film Festival στις 14/7 θα προβληθεί το «Γουικέντ» του Ζαν Λικ Γκοντάρ. Με πρωτοβουλία του Γιάννη Ψυχοπαίδη παρουσιάζεται έκθεση (14 έως 30/6) με τίτλο «Θέα εντός» της ανατρεπτικής ομάδας «13ο φ» από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας. Μια εικαστική εγκατάσταση μέσα στα βαγόνια με τα 12 κουπέ. Αλλά η αποβάθρα είναι ανοιχτή διαρκώς.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.