Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Ολοκληρώνονται τα σιδηροδρομικά έργα στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός

Την Άνω Διάβαση Λιανοκλαδίου παρέδωσε χθες στην κυκλοφορία ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, ένα έργο το οποίο εντάσσεται στον εκσυγχρονισμό της
σιδηροδρομικής γραμμής «Πειραιάς – Αθήνα – Θεσσαλονίκη», στο οποίο κατασκευάζεται η νέα ηλεκτροκινούμενη διπλή σιδηροδρομική γραμμή στο τμήμα Τιθορέας – Δομοκού του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Η παράδοσή του σε λίγους μήνες, όπως εξήγησε, «θα αλλάξει τελείως τις επιβατικές μεταφορές στη χώρα μας και θα δώσει άλλη πνοή, στις εμπορευματικές μεταφορές».
Μία παράδοση, που όπως τόνισε, θα γίνει εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «θα τα πούμε σε λίγους μήνες, μέσα στο καλοκαίρι, που θα ολοκληρωθεί επιτέλους μετά από δεκαετίες η σιδηροδρομική υποδομή και θα έχουμε ένα δίκτυο, ένα σιδηροδρομικό δίκτυο σύγχρονο, από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη».
Συνοδευόμενος από το γενικό γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών Θάνο Βούρδα, τα μέλη της διοίκησης του ΟΣΕ και της ΕΡΓΟΣΕ, ο κ. Σπίρτζης, δήλωσε για τη χθεσινή παράδοση ότι πρόκειται «για ένα έργο που βοηθάει πολύ την τοπική κοινωνία. Θα διευκολύνει πάρα πολύ τους κατοίκους της περιοχής, την πρόσβαση στο σταθμό Λιανοκλαδίου, αλλά και τη μετακίνηση από τα χωριά της Φθιώτιδας προς τη Λαμία».
Όσον αφορά στην παλαιά γραμμή, ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραμείνει ανενεργή. Αντιθέτως, «θα αξιοποιηθεί όπως και όλες οι γραμμές σε όλη τη χώρα, είτε για μετακινήσεις σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση των μόνιμων κατοίκων είτε για τουριστικά δρομολόγια.
Έχουμε τη γέφυρα του Γοργοποτάμου που είναι ένα ιστορικό μνημείο, έχουμε τα μοναστήρια μας, έχουμε μία υπέροχη διαδρομή η οποία δεν πρέπει να πάει χαμένη. Και βέβαια έχουμε και τους οικισμούς και τους κατοίκους  που πρέπει να μπορούν να εξυπηρετηθούν μέσα από τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς».
Επισκεπτόμενος στη συνέχεια τη Σιδηροδρομική Γέφυρα ΣΓ 26, στη θέση Εκκάρα, όπου και διαπίστωσε την πρόοδο των κατασκευαστικών εργασιών, τόνισε, ότι πρόκειται για ένα έργο «εντυπωσιακό, κατασκευαστικά, τεχνικά και μελετητικά».
Πρόσθεσε ότι «η γέφυρα αυτή κατασκευάζεται πάνω σε ένα ρήγμα που υπάρχει στην περιοχή για αυτό και οι εργασίες γίνονται από πολύ εξειδικευμένα συνεργεία.
Είναι από τις μεγαλύτερες γέφυρες και στην Ευρώπη με αυτό τον τρόπο κατασκευής, σίγουρα στα Βαλκάνια, και είμαστε εδώ, για να δούμε και να αντιμετωπιστούν όποια προβλήματα υπάρχουν προκειμένου μέχρι το φθινόπωρο να έχει ολοκληρωθεί το έργο».
Το νότιο τμήμα του Ε65
Αναφορικά μεα την εξέλιξη των διαδικασιών που αφορούν τον αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος Ε65, ο υπουργός δήλωσε βεβαιότητα και αισιοδοξία για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.
Αναφέρθηκε στους λόγους των καθυστερήσεων εξηγώντας ότι οφείλονται στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία πραγματοποιούν ενδελεχείς ελέγχους για τη βιωσιμότητα των προαναφερθέντων έργων, λαμβάνοντας υπόψιν το κακό προηγούμενο των αρχικών συμβάσεων, που πλήρωσε ο ελληνικός λαός χρυσάφι και πρόσφατα επιβεβαίωσε, ανάγλυφα και το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Όπως είπε «Είμαι πιο αισιόδοξος τώρα. Και είμαι πιο αισιόδοξος, γιατί ολοκληρώνεται η διαδικασία και τα ερωτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως ξέρετε, ότι είχαμε ανακοινώσει σε σχέση με την κατάσταση που βρήκαμε στους αυτοκινητόδρομους, επιβεβαιώθηκε από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Είναι απολύτως λογικό λοιπόν, όταν οι αυτοκινητόδρομοι κόστισαν ένα δισεκατομμύριο 200 εκατομμύρια περισσότερο όπως λέει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο και μειώθηκε περίπου σε ποσοστό 50% το φυσικό αντικείμενο, τα νέα κομμάτια του αυτοκινητοδρόμου που είχαν εξαιρεθεί – και το Πάτρα – Πύργος και ο Ε65 – να περνούν από κόσκινο από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αυτό έχει φέρει πολλές καθυστερήσεις.
Εχει φέρει τα όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητάνε από τη χώρα και τις υπηρεσίες του υπουργείου και του υπουργείου Ανάπτυξης πολύ λεπτομερείς μελέτες, να δοκιμάζουν διαφορετικές διατομές.
Η προσπάθεια που κάναμε, ήταν να μην κάνουμε πάλι ένα … μονοπάτι, αλλά να κάνουμε αυτοκινητόδρομους με τις προδιαγραφές που γνωρίζετε για να έχουμε και μία λειτουργική ολοκλήρωση με δύο λωρίδες, με διαχωριστικό και με Λ.Ε.Α. στις περισσότερες περιπτώσεις».
metaforespress.gr

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος4/13/2018

    για τα επιβατικα που καθονται στολιανοκλαδι μιση ωρα δεν εχει να πει κατι? αγαπητοι πρωτα προσαρμοζονται οι ωρες δρομολογιων καιμετα παραδιδεται η καινουργια γραμμη αλλα ξεχασα επρεπε να γινει αμεσα η παραδωση να κλεισει ο μπραλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος4/14/2018

      Σκοπός εκείνων που ρυθμιζουν τα δρομολόγια των τρένων είναι να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, έτσι ώστε τα τελευταία να μην χάνουν επιβάτες.
      Για αυτό υπάρχει 30' αναμονή στο λειανοκλάδι. Το ίδιο συνέβαινε στη Λάρισα το 2004 οταν παραδοθηκε η νεα γραμμή στους Νέους Πόρους.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος4/15/2018

      παραδεχτειτε οτι τοθεμα ηταν να κλεισει αμεσα η γραμμη του μπραλου

      Διαγραφή

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.