Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ερχονται αλλαγές- σοκ στα εργασιακά

Ομαδικές απολύσεις που θα αποφασίζονται…εκτός επιχείρησης, κατάργηση των απεργιών και φρένο στη μονοήμερη προσφυγή των
εργαζομένων στη διαιτησία είναι κάποια από τα καυτά θέματα που ανοίγουν οι δανειστές εν όψει της τρίτης αξιολόγησης, που έχει αρχίσει σε τεχνικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία» , οι θέσεις κυβέρνησης και δανειστών στα βασικά πεδία της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά είναι οι εξής:
1. Απεργία: Αύξηση της απαιτούμενης απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε η απόφαση για απεργειακή κινητοποίηση να λαμβάνεται με ποσοστό άνω του 50%. Έχει ζητηθεί να αυξηθεί η απαρτία στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 50% + 1 των μελών που δεν έχουν οικονομικές εκκρεμότητες από το 1/3 που είναι σήμερα.
Στο μέτρο αυτό ως προσθήκη ζητείται να αυξηθεί ο χρόνος προειδοποίησης μιας απεργιακής κινητοποίησης από τις 24 ώρες που είναι σήμερα στις 48 ώρες. Εξετάζεται και η αλλαγή στη χορήγηση αδειών για συνδικαλιστές, όπως και επιμέρους αλλαγές στις περιπτώσεις που θα επιβάλλεται το μέτρο της απόλυσης.
2. Ανταπεργία: Η επιτάχυνση των δικαστικών για το σύνολο των αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους σε περίπτωση απεργιών αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης. Στο σκέλος αυτό εντάσσεται και η ανταπεργία, με την έννοια της αφαίρεσης από το μισθό του εργαζόμενου οτιδήποτε μπορεί να ωφελήθηκε από τη ματαίωση μιας κινητοποίησης (π.χ υπερωρίες).
3. Κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας έως τον Ιούνιο του 2018, με τα συνδικάτα να χαρακτηρίζουν επικίνδυνη τη διαδικασία διότι, όπως επισημαίνουν, θα παγιώσει το αρνητικό για τους εργαζόμενους ρυθμιστικό πλαίσιο.
4. ΟΜΕΔ: Κατάργηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών.Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να παραδώσει έως το τέλος Δεκεμβρίου νομική μελέτη για τον ρόλο της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σε δεύτερο επίπεδο, έως τον Φεβρουάριο του 2018 η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναθεωρήσει τις σημερινές διαδικασίες μεσολάβησης και διαιτησίας.
Αν αυτό συμβεί, υπάρχει κίνδυνος οριστικής υποβάθμισης των συλλογικών συμβάσεων, δεδομένου ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν θα μπορούν να ασκήσουν πίεση στην εργοδοτική πλευρά μέσω της προσφυγής στον ΟΜΕΔ.
5. Ομαδικές απολύσεις: Ζητείται να τροποποιηθεί η ισχύουσα νομοθεσία ώστε να μη χρειάζεται στο εξής να υπάρχει έγκριση εκ των προτέρων ενός σχεδίου ομαδικών απολύσεων απ΄λο τον εργοδότη. Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία, αφού θα διαχειρίζεται το σύστημα κοινοποίησης των απολύσεων αυτής της κατηγορίας.
Για να συμβεί, όμως , κάτι τέτοιο θα αναθεωρηθεί η εκπροσώπηση στο ΑΣΕ , που θα γίνει ισότιμη ανάμεσα στο κράτος και στους εκπροσώπους των εργαζομένων και εργοδοτών. Επίσης ζητείται οι διαβουλεύσεις επί ενός σχεδίου ομαδικών απολύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές να μη διαρκούν περισσότερες από 30 ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.