Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Στα σκαριά νέα… κρατική σιδηροδρομική εταιρεία

Στα σκαριά νέα… κρατική σιδηροδρομική εταιρείαΜπορεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, πολύ σύντομα, μετά την ολοκλήρωση της μεταβίβασής της στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane να μην είναι δημόσια εταιρεία, ωστόσο ο δημόσιος
χαρακτήρας από τις σιδηροδρομικές μεταφορές δεν θα πάψει να υφίσταται.
Και αυτό διότι το Δημόσιο, εν προκειμένω η ΓΑΙΑΟΣΕ, που δραστηριοποιείται στο χώρο της ανάπτυξης και διαχείρισης των σιδηροδρομικών ακινήτων και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, προτίθεται να αποκτήσει άδεια για τη διεξαγωγή σιδηροδρομικών μεταφορών.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ, που είναι μία από τις συνολικά τρεις θυγατρικές του ομίλου ΟΣΕ, έχει στο ενεργητικό της 3.800 μηχανές και βαγόνια από τα οποία 1.160 είναι μισθωμένα στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Πάντως, η γνωστοποίηση, μέσω και δηλώσεων, από την ΓΑΙΑΟΣΕ για κατάθεση άδειας στη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, λίγα μόλις 24ωρα αφότου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πωλήθηκε στη θυγατρική του ομίλου Trenitalia προκάλεσε ερωτήματα στην αγορά μεταφορών.
Εάν η ΓΑΙΑΟΣΕ λάβει το πράσινο φως από τη ΡΑΣ, τότε στην αγορά των σιδηροδρομικών μεταφορών θα δραστηριοποιούνται η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Piraeus Europe Asia Rail Logistics LTD και η Rail Cargo Logistics Goldair (κοινοπραξία των Αυστριακών Σιδηρόδρομων -Rail Cargo Logistics GmbH  και της ελληνικής εταιρείας διαμεταφορών Goldair). Να σημειωθεί ότι οι τελευταίες δύο εταιρείες θα εκτελούν μεταφορικό εμπορευματικό έργο, ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εκτελεί επιβατικές (συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού σιδηροδρόμου) και εμπορευματικές μεταφορές.
Υπολογίζεται ότι η αξία των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών διαμορφώνεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Το τροχαίο υλικό
Το σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει κρατικό, όπως και τα τρένα. Η Ferrovie είναι δεσμευμένη να χρησιμοποιεί, αλλά όχι αποκλειστικά, το στόλο, όπως και να λαμβάνει υπηρεσίες συντήρησης από την, προς αποκρατικοποίηση, ΕΕΣΣΤΥ (εταιρεία συντήρησης σιδηροδρομικού τροχαίου υλικού).
Την ίδια στιγμή, όπως δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Ferrovie dello Stato Italiane Group, Renato Mazzoncini θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις της τάξης των 500 εκατ. ευρώ σε τροχαίο υλικό τα επόμενα χρόνια, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι Ιταλοί δεν θα περιοριστούν στη χρήση των "assets" της ΓΑΙΑΟΣΕ.
Σημειώνεται ότι η Ferrovie "αγόρασε" μαζί με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ την ετήσια κρατική επιχορήγηση ύψους 50 εκατ. ευρώ, έως και το 2020, που δίδεται ώστε οι μεταφορικές σιδηροδρομικές υπηρεσίες να είναι προσιτές σε όλους.
capital.gr

1 σχόλιο:

  1. Να ελπίζουμε ότι το προσωπικό θα προέρχεται από της τάξης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ,με την μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, και προς αυτό θα στρέφονται η προσπάθειες του σωματείου.?...καλά μυαλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια τα οποία είναι υβριστικά, προκλητικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται. Εγκρίνονται μόνο τα μηνύματα στα οποία εκφράζονται υγιείς απόψεις και προωθείται ουσιαστικός διάλογος.
@ Την νομική ευθύνη των σχολίων την έχουν οι ίδιοι οι σχολιαστές.